Het EU-debatt

Intressant och roligt. Så sammanfattade några av åhörarna gårdagens debatt inför Europaparlamentsvalet som anordnades av Utrikespolitiska föreningen i Uppsala. Hettade till gjorde det först när frågan om fackliga rättigheter och rörligheten på arbetsmarknaden dök upp.

Centerpartisten Kerstin Lundgren:

– EU handlar ju om fri rörlighet. För människor, tjänster, varor och kapital. Är det bättre eller sämre lönediskrimimnering om vi handlar varor från Baltikum jämfört än om vi låter balter komma till Sverige och göra en insats? Vi köper i båda fallen.

– Jag tycker att vi måste komma vidare och vi måste skapa öppenhet. Det sämsta jag hörde var appropå Lavaldomen i Vaxholm, när man stod på byggfacket sida och skrek ”go home”.

Socialdemokraten Ardalan Shekarabi:

– Jag tycker verkligen att det är ett lågvattenmärke att anklaga Byggnads för att i praktiken vara rasistiska. Vad Byggnads konflikt handlade om är att om det kommer ett lettiskt företag och etablerar sig i Sverige ska svenska kollektivavtal gälla. För får vi en situation där ena byggnadsarbetare får 145 kronor i timmen och andra byggnadsarbetaren får 54 kronor i timmen, då får vi en lönedumpning. Och den dagen vi får en lönedumpning på grund av den fria rörligheten, då har vi satt igång hit rejäla främlingsfientliga vågen i Sverige och hela Europa. Och det var det som Byggnads sa nej till, svarade Socialdemokraten Ardalan Shekarabi.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se