Östersund

Eivind Torp får pris för forskning

Östersundsforskaren Eivind Torp tilldelas Vaartoe vetenskapliga pris 2009 för hans forskning om samisk tematik.
– Det känns väldigt roligt. Det är ett litet forskningsområde i det stora samhället. Det är stora geografiska områden som det handlar om, men få som direkt berörs, säger Eivind Torp säger till Länstidningen i Östersund.

Eivind Torp, arbetar som kanslichef vid humanekologiska fakulteten vid Mittuniversitetet i Östersund, och har forskat i flera år om sådant som rör samerna. De senaste tio åren har han bland annat forskat om samiska rättigheter och rättsfrågor.

Vaartoe vetenskapliga pris delas ut av Centrum för samisk forskning, Cesam, som samordnat och driver på forskning om samerna, samers kultur, språk och historia och det samiska samhället.

Fortsatt forskning 
Prissumman är på 25 000 kronor. Pengarna tänker Torp återinvestera i fortsatt forskning.

– Nu hoppas jag kunna få till ett nätverk för samerättsliga frågor där både universitetsvärlden och domarkåren kan medverka, säger Eivind Torp till Länstidningen i Östersund.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio