"Orimligt att inte överklaga"

Uppdaterad 15:07
En av de män som dömts för bombdådet mot chefsåklagare Barbro Jönsson kan ha erbjudits strafflindring i utbyte mot uppgifter. Det menar den andre mannens försvarsadvokat.

Mikael Nilsson, som är advokat till den yngre av de två männen som dömts för bombdådet i tingsrätten, menar att chefsåklagare Urban Svenkvist lovat strafflindring för den äldre av männen och därför inte överklagat hans dom.

– Vi vet i vart fall att han erbjudits någon form av skyddspaket, och polisen har alltså resurser att i vissa fall och omständigheter erbjuda personer skydd och till och med pengar, säger Mikael Nilsson.

Urban Svenkvist säger till Sveriges Radio Väst att han tycker att den äldre av de båda männen borde fått ett lägre straff jämfört med den yngre mannen – skillnaden i straffvärde är större än vad tingsrätten bedömt, menar Svenkvist som därför vill pröva den yngre mannens dom i hovrätten.

Enligt Svenkvist finns det ingen överenskommelse om strafflindring, men han tycker att den äldre av männen borde ha fått ett jämförelsevis lindrigare straff eftersom han samarbetat i utredningen, vilket han inte fått i tingsrättsdomen.

Mikael Nilsson säger att hans klient överklagar eftersom han förnekar brott och vill bli frikänd.

– Den enda bevisning som finns är egentligen med medåtalades uppgifter, så som han slutligen bestämmer sig för att säga. För han har alltså under polisutredningens gång lagt tre versioner om vad som har hänt, säger Mikael Nilsson.