västerås

Resurser läggs på att nå yngre EU-väljare

Förberedelserna inför valet till EU-parlamentet pågår för fullt i Västerås. Den här gången läggs mer resurser än tidigare på att nå de yngre väljarna direkt ute på gymnasieskolorna.

- Det är ett uppdrag som vi har fått av vår valnämnd att genomföra val på gymnasieskolorna. Genom att att du då spontant kan gå och rösta på ett enklare sätt, så hoppas vi på att vi kommer att få ett mycket högt valdeltagande bland våra ungdomar, säger Håkan Lif, projektledare på Valkansliet i Västerås.

Det här genomförs på fem privata och fem kommunala gymnasieskolor i Västerås under tre dagar i slutet av maj månad.

Nu i dagarna dimper röstkortet ner i brevlådan. Den som inte vill gå och rösta i närmaste vallokal på själva valdagen den 7 juni kan i stället förtidsrösta och har flera olika alternativ att välja mellan från och med den 20 maj.

I Västerås finns den möjligheten på 50 ställen, exempelvis bibliotek, församlingsgårdar och även på ett köpcentrum.

Håkan Lif tror att fler kommer att rösta innan själva valdagen, men om valdeltagandet blir högre den här gången jämfört med förra parlamentsvalet törs han inte säga:

- Man ska ju alltid hoppas. Vi jobbar ju för att få ett högt valdeltagande och det är ju det som är vår målsättning i hela genomförandet genom att vi utökar antalet möjligheter här till förtidsröstningslokaler, säger Håkan Lif.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se