Skolbranden kan ha varit anlagd

Branden på Vallåsskolan i Halmstad i natt kan ha varit anlagd. Det enligt kriminalkommissarie Sten Lindberg som leder förundersökningen hos Hallandspolisen.

Efter nattens och morgonens våldsamma brand på Vallåsskolan i Halmstad är polisens arbete redan igång för att hitta en orsak till branden. I nuläget varken kan eller vill polisen säga om branden var anlagd.

Sten Lindberg är tillförordnad kriminalkommissarie på Hallandspolisen. 

--Det kan vara anlagt och det kan finnas naturliga orsaker. När lågor slår ut genom tak, så tyder det på ett väldigt snabbt brandförlopp och det i sin tur kan tyda på att det kan vara anlagt.

– Vi håller på att samla in uppgifter och vi hör brandpersonal som var på plats, lärare och andra på skolan. I regel så finns det någon som känner till hur det här har gått till, säger Sten Lindberg. 

Det finns uppgifter om att inbrottslarmet gick strax innan brandlarmet, kan du bekräfta det?

– Jag har också hört att inbrottslarmet och röklarmet gick samtidigt.

Tyder det på att branden var anlagd?

– Visst kan man tänka sig det.

För ett tag sedan var det en brand i en byggnad nära Vallåsskolan, finns det någon koppling mellan bränderna?

– Det vet vi inte, men vi tittar givetvis på den branden med. Nu är vi precis i början på arbetet men vi kommer titta på fler bränder, säger Sten Lindberg.

Larmet om branden kom till polis och räddningstjänst strax före klockan två, branden är nu under kontroll men släckningsarbetet beräknas pågå under förmiddagen.

Skolmatsalen, ett varuintag och personalutrymmen har totalförstörts. Och undervisningen för de cirka 400 eleverna i årskurs 4-9 har ställts in. Förskolan till och med klass tre uppges fungera som vanligt i oskadda lokaler.