Cannes är igång - i 3D

Jag undrar vilket smink som håller för skavsår på näsan? Eller vilka håruppsättningar som snyggast matchar ett par stora 3D-glasögon i plast. Frågan blir akut ikväll när den högtidliga invigningen av Cannesfestivalen sker genom att hela den galaklädda publiken tvingas trä på sig de polariserade glasögonen och avnjuta Pixar-studions senaste verk - "Up".

Det är onekligen en enormt gullig start på festivalen, denna animerade film om den nyblivne änklingen som flyr från en flytt till ålderdomshemmet genom att fästa en enorm mängd heliumfyllda ballonger vid sitt hus och bara sväva iväg mot Sydamerika och äventyret. Visst finns det lite existentiell svärta i filmens inledning, men snart överskuggas den av en enorm mängd ganska billiga skämt om hundar och en gigantisk påfågelstruts. Men den samlade filmkritkerkåren verkade uppskatta upptågen.

På någon sorts industriell skala är det också intressant att Cannes valt att uppmärksamma 3D-filmen, denna biografnäringens sista dallrande hopp i en tid när inte ens Hollywoods gamla trick med filmstjärnor räcker för att locka folk till biograferna.

Roger/ för Kinobloggen från Cannes