fotbolls-em 2012

Ukraina kan tappa EM-finalen

Uefa, det europeiska fotbollsförbundet, gjorde på onsdagen en kraftig markering mot Ukraina som tillsammans med Polen står som värd för fotbolls-EM 2012.

Bara huvudstaden Kiev får än så länge grönt ljus som spelort under EM, men inte som finalarena som det från början var tänkt.

Uefa-presidenten Michel Platini sa på onsdagen att han var besviken över att bara kunna ta beslut om de fyra polska städer där EM 2012 kommer att spelas.

När det gäller Ukraina är det idag bara i huvudstaden Kiev där UEFA kan garantera en infrastruktur och en stadion anpassade till ett europamästerskap i fotboll.

Men de ursprungliga planerna att spela finalen i Kiev är också de i fara. Det enda UEFA idag gav den ukrainska huvudstaden grönt ljus för är gruppspel, kvartsfinal och semi. Finalen kan nu komma att hamna i Polen istället.

Ukraina har till den sista november på sig att lösa problemen med hotel, transporter, flygplatser och arenor. Om det misslyckas kan satsningen på fyra matchstäder i Ukraina komma att bantas till två.

I Donetsk i östra Ukraina står en ny modern fotbollsstadion färdig redan i sommar och stadens storlag Shachtar spelar final i UEFA-cupen i nästa vecka.

Problemet inför EM är att Donetsk flygplats från sovjettiden är alldeles för liten och att det nuvarande antalet hotellrum inte räcker till på långa vägar.

Förutom Donetsk har städerna Charkiv och Lviv fått till 30 november på sig att bli klara. Odessa och Dnepropetrovsk ströks idag helt från UEFA:s lista över möjliga spelplatser 2012.

Fredrik Wadström
Martin Sundelius

fotboll@sr.se