Värre och värre ekonomiskt för kommunerna

Det kommer att vara fortsatt kämpigt för kommuner och landsting. 3 miljarder kronor back redan i år och det ser ännu värre ut framöver. Det visar en ny ekonomisk rapport från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

En kommun i länet som har det tungt är Dorotea där kommunalrådet MatsErik Westerlund berättar om en stigande oro hos invånarna.

Trots ökade statsbidrag kommer det att behövas insatser såsom effektiviseringar, personalnedskärningar eller skattehöjningar för att kommuner och landsting ska klara en ekonomi i balans 2010, spår Sveriges kommuner och landsting, SKL, i sin ekonomiska rapport.

Och i länet har de insatserna redan börjat. I förra veckan kom ett underlag från landstingets tjänstemän som bland annat innehöll nedläggning av BB och akutkirurgin i Lycksele, vårdavdelningar inom sjukhusen och folkhögskolor i länet för att möta det sparkrav på 347 miljoner kronor som landstinget har på sig.

I en del av av länets kommuner utesluter man inte skattehöjningar för att komma till rätta med ekonomin, bland annat i Nordmaling och Vindeln. I flera kommuner handlar det också om personalnedskärningar, här är Sorsele ett exempel. I Dorotea har man infört anställningsstopp, men hoppas i det längsta kunna undvika att varsla personal.

Reporter Tommy Karlsson Ravström
tommy.karlsson@sr.se