Kungsbacka

Ödman vädjar om Onsalaväg

Kungsbacka kommun måste vara med och betala om det ska bli någon ny Onsalaväg. Det inser nu kommunalrådet Per Ödman som i dag försökte få kommunfullmäktige att på stående fot gå med på att betala runt 30 miljoner kronor för vägen.

– Det är egentligen inte mycket att diskutera mer än att säga; ja, vi är så angelägna om att efter 50 år få den här vägen att vi är beredda att pytsa in en slant för det, säger Per Ödman. 

Kungsbackas politiska ledning överger nu sin gamla linje att Onsalavägen ska betalas helt av staten.

Per Ödman säger sig ha insett hur hård staten numera är med att kommunerna också måste hjälpa till, och att kommunen får vara beredd att stå för ungefär en tiondel av sträckan Rösan-Forsbäck, runt 30 miljoner kronor.

Eftersom Vägverket måste ha besked senast den första juni så vädjade Ödman att kommunfullmäktige på stående fot skulle ge Vägverket ett positivt besked, låt vara med brasklappen att fullmäktige måste godkänna det hela i efterhand.

Men Per Ödman nådde inte ända fram.

– Om vi tar upp ärendet så måste det vara fullständig enighet, säger fullmäktiges ordförande Larry Söder. Nu kan vi tyvärr inte ta upp ärendet.

Frågan är nu om Vägverket kan acceptera att beskedet från Kungsbacka kommer lite för sent eller om Kungsbacka faktiskt i dag har sagt nej till att vara med och betala för Onsalavägen och att vägen då prioriteras bort i det beslut som Region Halland fattar i höst.

– Så som det ser ut i landet idag så får vi inte några pengar till den här vägen tyvärr.