Allt fler thailändare i länet

Under förra året flyttade dubbelt så många thailändska kvinnor till länet jämfört med åren innan. Saiwaroon Larsson Boonkong lämnade hemlandet för kärlekens skull och hamnade i lilla Furusjö.

Saiwaroon Larsson Boonkong träffade sin svenska man på Internet. De chattade med varandra i två års tid och sedan flyttade hon hit och gifte sig. Hon bor nu i Furusjö utanför Habo och har inte ångrat sin flytt:

- Det var så tyst och lugnt här!

Allt fler gör som Saiwarroon. Tittar man några år tillbaka i befolkningsstatistiken har det bosatt sig mellan 30 och 40 kvinnor från Thailand varje år i länet. Men under 2008 ökade det till 75. En fördubbling nästan och det här följer trenden i hela riket där.

Men det är bara kvinnor som invandrar. Inte en enda man bosatte sig i länet mellan 2003 och 2008.

Kvinnorna flyttar främst till Jönköping och Gislaved, men också till Nässjö, Värnamo, Vetlanda och Eksjö. Monika Lindberg Falk vid Lunds universitet har bott flera år i Thailand när hon forskat och hon säger att det bland annat handlar om ekonomi, att lönerna är bättre i Sverige. Kvinnorna söker ett tryggare liv och så är det de svenska männen som lockar:

- Många pratar om att de västerländska männen är mer pålitliga att ha som partner, säger hon.

Saiwaroon från Furusjö, ser själv flera orsaker till att kvinnor söker sig till Sverige. Många söker en bättre standard. En intjänad hundralapp i Sverige är värd 500 i Thailand.

- En del skickar pengar hem till familjen i Thailand, säger Saiwaroon som tror att hon kommer att stanna i Sverige resten av sitt liv.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se