Sista valdagen för 100 miljoner indier

I Indien var det den femte och sista valdagen i dag onsdag. Parlamentsvalet har pågått i en hel månad. Officiellt resultat väntas på lördag. 

– Kongresspartiet förtjänar att vinna, de har styrt Indien bra, säger Shakil, en man som hoppas på seger för det styrande Kongresspartiet.

På Akbar Road i New Delhi ligger kongresspartiets högkvarter. Innanför murarna väntar partiarbetare nu på de fösta siffrorna från parlamentsvalet, som pågått i fem omgångar under en månads tid.

Affischer häromkring visar Sonia Gandhi. Det är hon som bestämmer i Kongresspartiet, även om premiärminister Manmohan Singh är ansiktet utåt.

Det är inte säkert att Kongresspartiet kommer att kunna fortsätta regera med sina vänsterallierade. Partiet har på senare år prioriterat att försöka hjälpa Indiens fattigaste invånare. Kritiker säger att det har skett på bekostnad av viktiga ekonomiska reformer.

Hindunationalistiska partiet BJP har sitt högkvarter några hundra meter härifrån. BJP-ledare säger att de tror att de vunnit valet. En sådan seger skulle kunna sätta fart på ekonomisk liberalisering igen. En BJP-ledd regering skulle oroa många muslimer och medlemmar av andra minoriteter.

Ett tredje regeringsalternativ kan vara en koalition baserad på diverse regionala partier.

– Vem som än vinner skulle vi vilja ha yngre ledare”, säger 22-årige Shoaib Khan, med hänvisning till att flera ledande indiska politiker är i 70- och 80-årsåldern.

Det officiella valresultatet kommer på lördag. Men redan i kväll kan vi vänta oss de första prognoserna om vem som ska styra Indien. Opinionsmätningar och prognoser är emellertid notoriskt osäkra i Indien och har ofta visat helt fel.

Många experter tror att det mest sannolika är en bräcklig koalitionsregering, av vilken färg det nu blir. Den får ingen lätt uppgift att hantera en ekonomisk inbromsning och olika säkerhetshot, inte minst från turbulenta grannen Pakistan.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se