Ja till ny fildelningslag i Frankrike

På onsdagen röstade den franska senaten med stor majoritet ja till den nya fildelningslagen Hadopi som innebär att fildelare kan bli avstängda från nätet. Det sker samtidigt som EU-parlamentet ska försöka komma överens med ministerrådet hur EU:s nya telekompaketet ska se ut.

Christoffer Fjellner från moderaterna sitter med i EU-parlamentet.

– Det här gör säkert det arbetet svårare när Frankrike redan gått vidare och vidtagit åtgärder, trots den pågående processen i EU om huruvida det ska vara lagligt eller inte.

Contre Hadopi står det på de svartmålade plakaten som en folkmassa bär fram den första maj i Paris.

Deras sång vänder sig till kulturministern Christine Albanel.

- Du misstar dig, vi är inte alla pirater, sjunger folkmassan.

President Sarkozy fick definitivt sin vilja igenom när franska senaten, precis som den andra delen av parlamentet, röstade ja till den nya fildelningslagen Hadopi, 189 röstade för och 14 emot.

Lagen går ut på att en ny myndighet ska varna den som laddar ned olagligt material. Efter två varningar kan uppkopplingen stängas av i upp till ett år.

Men lagen kan ställa till problem för nyligen har EU-parlamentet röstat för att ingen ska kunna stängas av från internet utan att det finns ett domstolsbeslut.

Det gjordes som ett tillägg till det stora telekompaketet, en samling med nya direktiv i EU som bland annat berör vilka rättigheter internetanvändare ska ha.

Christoffer Fjellner från moderaterna sitter med i Europaparlamentet och har engagerat sig mycket i frågorna om telekompaketet. Han tror att det nu kommer att bli svårare för parlamentet att enas med ministerrådet hur telekompaketet ska se ut.

– Frankrike och delar av ministerrådet kommer säkert bli än mer motståndare. För nu har de fattat ett beslut som de vill stå fast vid, säger Christoffer Fjellner.

Jonas Franzén, P3 Nyheter
jonas.franzen@sr.se