Vatikanen stödjer palestinsk stat

Påven har i dag besökt den ockuperade Västbanken där han bland annat, i samband med en mässa i Jesu födelsestad Bethlehem, upprepade Vatikanens stöd för en palestinsk stat och med egna ögon kunde se den ökända muren.

Israel menar att separationsbarriären byggts för att hindra terrorattacker, medan palestinierna säger att muren är rasistisk och att dess sträckning lett till omfattande markstöld.

– Jag vet hur mycket ni har lidit, sa påven i Bethlehem, med just den empati som många palestinier hoppats på, men som många israeler tyckte sig sakna när han i Jerusalem häromdagen talade om det judiska folkets lidande.

Under en mässa utanför födelsekyrkan i Bethlehem bad påven också för Gaza och för att blockaden mot Gaza ska hävas. När han träffade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, upprepade han Vatikanens stöd för en palestinsk stat.

På vägen till Bethlehem passerade påven igenom den åtta meter höga betongmuren med vakttorn som ser ut att vara hämtade från kalla kriget.

Påven besökte ett palestinskt flyktingläger inte långt från den plats på muren där den världskände grafittikonstnären Banksy målat en flicka med flätor och rosa klänning som muddrar en israelisk soldat.

I Bethlehem vädjar påven också till palestinierna att avstå från våld och terror.

– Låt inte den död och förstörelse som ni bevittnat väcka bitterhet, visa mod att motstå frestelsen att hemfalla åt våld och terrorism, sa Benedictus XVI.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se