SKÖVDE

Ännu ett skimningsfall i Skaraborg

Nu har ännu ett fall av skimning uppdagats, som kan ha koppling till skimningshärvan från i höstas. Då fick ett 50-tal personer sina kortkoder kopierade när de tankade på bensinstationer i Skaraborg.

Bara härom dagen fick Jan Johansson från Timmersdala veta att någon tagit ut 13 000 kronor från hans bankkort. Banken skrev i ett brev att hans bankkort blivit skimmat.

– Det var lite konstigt. Det stod att mitt kontokort hade blivit spärrat och att de misstänkte att det var avkodat. De bad mig att kolla upp på internetbanken om jag hade några konstiga kontouttag, och det hade jag.

Använder sällan kortet
Jan Johansson använder sitt bankkort väldigt sällan och hade därför aldrig trott att han skulle råka ut för skimning.

– Nej, det gör man ju inte. Men jag vet att kompisar har drabbats, så jag vet ju att det händer. Man försöker ju dölja koden när man skriver in den, men ibland glömmer man och det är ju då det händer.

Jan Johansson är trots allt ganska lättad. Enligt banken har uttagen från hans konto gjorts i Sydafrika och banken har redan satt in motsvarande summa på kontot igen.

Skimningshärva i höstas
Polisen har inte fått in några fler anmälningar utan misstänker att Jan Joahnssons fall är en efterdyning av skimningshärvan i höstas, där ett 50-tal personer som tankat på obemannade bensinstationer i Mariestad och Lidköping blev bestulna på sina kortkoder och fick sina konton tömda.

Lill Bergström, kontorschef på Swedbank i Skövde, hävdar att risken att råka ut för skimning är väldigt liten med tanke på hur mycket kortköp och automatuttag som görs i dag.

– Jag tycker att man ska känna sig väldigt trygg när man tar ut i en automat och när man handlar med kortet i en butik, mycket säkrare än om man har kontanter. För blir man av med sina kontanter, då är kontanterna borta. Men råkar man ut för något sådant här och blir ersatt av banken har man ju alltid sina pengar tillbaka igen.