p3 nyheter

Misstänkta fildelare stängs av från universitetsnät

Flera universitet stänger av studenter som de misstänker fildelar olagligt från universitetsnätet Sunet. Efter att främst amerikanska filmbolag klagat har nästan hundra studenter stängts av i Uppsala senaste halvåret.

 säger Johannes Hassmund i Linköping.

 säger Leif Bouvin, på Göteborgs universitetet.

Bara på webben:

Läs mer:

Är det här ett vettigt sätt att bekämpa fildelning? Eller är tillgång till internet en mäsklig rättighet?

Det senaste året har sex studenter stängts av från nätet i Linköping berättar Johannes Hassmund, som arbetar med it-säkerhet där.

Universitetet kollar inte om studenten håller på med olaglig fildelning, trots det stänger man av personer som amerikanska filmbolag säger begår brott. Men det är universiteten som har Sunet som kan göra så. När det gäller Telia eller Bredbandsbolaget, till exempel, måste filmbolagen nu använda Ipred-lagen om man vill stoppa fildelare, och då är det en domare som avgör om bevisen räcker till.

Andra kommersiella aktörer struntar ju i de här breven?

– De är ju inte statliga myndigheter, säger Torbjörn Wictorin som arbetar med it-säkerhet på Uppsala universitet. Där har man tillfälligt stängt av 100 studenter sen i oktober från internetuppkopplingen.

Även om universiteten i Sverige har regler där det står att det förbjudet att dela upphovsrättskyddade filmer, spel och så vidare, är det inte rättssäkert att stänga av studenter på det här sättet, säger SFS:s ordförande Moa Neuman. Nu har SFS gått ihop med Piratpartiets ungdomsförbund, Ung pirat, och kräver att avstängningarna stoppas.

–Det kan få konsekvenser som att studenterna inte kan slutföra sina studier, och det kan vara väldigt viktigt för många studenter nu. Och det kan också få konsekvenser för hur de här studenterna ser på rättsamhället, säger Moa Neuman.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se