Uddevalla

Ägaren: Paret talar inte sanning

Restaurangägaren till Thai Palace i Uddevalla menar att det thailändska par som jobbat där i en månad utan att få lön, har tvingat sig in i restaurangen och jobbat fast de inte ska.

14 timmars jobb om dagen utan lön eller ob-ersättning, och ständiga kränkningar. Så såg deras arbetsvillkor ut på restaurang Thai Palace i Uddevalla, menar det thailändskt paret Braijon Posii och Oraidhain Tjoain. De har inte heller fått några papper på anställningarna.

Men Hung som är gift med restaurangägaren Rang, säger till Sveriges Radio Väst att de har skickat papper till Migrationsverket och att de har erbjudit paret arbete under två år.

Orsaken till att det inte finns några anställningspapper är att de inte hunnit skriva några.

– De lyssnar inte på chefen. De ska ta det lugnt, de ska inte börja än.

Men varför har ni släppt in dem och låtit dem börja arbeta?

– De bara kom, säger Hung, som menar att paret inte kan någonting och att de börjat arbeta fast de inte ska.

Och några 14 timmarspass har det inte varit tal om, säger ägaren till Thai Palace.

– Jag har sagt till dem att inte jobba så länge, säger ägaren Rang.

Han menar att ingenting av det som Braijon Posii och Oraidhain Tjoain berättat är sant. Och paret ska får betalt, säger Rang, som sedan säger att de redan fått betalt i förskott. Men någon lönespecifikation får paret inte förrän den 25:e.

Att Braijon Posii och hans fru blev ivägkörda från restaurangen stämmer inte heller, menar ägaren. I stället var det paret som själva valde att gå sin väg, enligt Rang.

Det enda som stämmer i parets berättelse, enligt Thai Palace ägare, är att han varit berusad när han kommit till restaurangen.

– När jag har fest så kommer jag för att kolla, säger Rang.

Angelique Hvalgren Johansson
angelique.hvalgren@sr.se
0522-67 00 56