Järfälla

AD: Vägra alkoholtest skäl för avsked

Arbetsgivare har rätt att avskeda personal som vägrar att göra alkotester. Det står klart efter en dom i Arbetsdomstolen. Fallet rör två tidigare anställda på återvinningsföretaget Ragn-Sells i Järfälla som blev av med jobben efter att ha vägrat blåsa i företagets så kallade alkoskåp, där bilnycklarna låstes in.

En av de avskedade är Johan Calissendorff, och han är upprörd över domen.

– Det känns ju inte bra alls. Man hade ju hoppats att det skulle gå våran väg, men det gjorde ju inte det så det var ju en flopp, säger Johan Calissendorff.

Konflikten började för två år sedan när företaget installerade ett skåp där bilnycklarna låstes in, i stället för att sätta alkolås i varje bil. Bara om förarna blåste grönt i alkoholmätaren kunde skåpet öppnas och nycklarna hämtas eller lämnas tillbaka.

Johan Calissendorff och hans tidigare kollega arbetade på Ragn-Sells i Kallhäll, men vägrade av princip att göra testerna. Båda var skyddsombud och ansåg att det var integritetskränkande att stå och blåsa i mätaren inför sina kollegor.

– Vi struntade i att hänga in den då, säger Johan Calissendorff. Man kan ju få ut den en gång. Sedan så låter man bli att hänga in den, så gjorde vi.

Ångrar du dig?

– Nej, det har jag inte gjort en enda gång faktiskt.

Efter att ha varnats fick de två skyddsombuden sparken. Fackförbundet Transport drev då  fallet till Arbetsdomstolen och krävde sammanlagt 1,5 miljon kronor i skadestånd.
Men domen ger nu arbetsgivaren rätt. Ragn-Sells intesse att alkoholtesta sina förare väger tyngre än den personliga integriteten, konstaterar AD. Dessutom strider metoden varken mot lag, god sed eller andra anställningsvillkor.

Johan Calissendorff jobbar i dag som bussförare i Stockholm. Han trivs med sitt nya jobb, men är besviken över domen.

– Självklart ska vi vara nyktra, det ska väl alla människor vara oavsett vad de jobbar med.

Helen Ling
helen.ling@sr.se