ovanåker

Mårtensson misstänks för grovt rattfylleri

Ovanåkers kommunalråd Björn Mårtensson (C) misstänks för grovt rattfylleri. Det står klart efter att provsvaret från Statens kriminaltekniska laboratorium nu har kommit. Analysen visar att Mårtensson satte sig bakom ratten med en alkoholhalt om minst 1,5 promille i blodet.

Gränsen för rattfylleri är 0,2 promille och gränsen för grovt rattfylleri är 1 promille.

– Första provet som togs efter att polisen hade anträffat honom i bostaden visade 1,5 promille alkohol i blodet, säger förundersökningsledare Sven Lind.

Men det togs fler prover, varför gjordes det?

– Man tar fler prover med ett visst tidsintervall för att se om promillehalten stegras eller sänks, och i det här fallet har den sänkts vilket tyder på att han inte har druckit någonting senare än det som har angetts, säger han.

Han var alltså möjligen ännu mer berusad under bilfärden?

– Ja, för en timme senare är det lägre alkoholhalt, ja.

– Vad betyder det här för Björn Mårtensson nu rent polisiärt? Vad händer?

– Han är delgiven det här ärendet, och ärendet kommer i dag (läs torsdag) skickas vidare till åklagarmyndigheten och hur de gör där vill inte jag gå in på, säger han.

Men standardförfarandet är det att Björn Mårtensson har ett åtal för grovt rattfylleri att vänta?

– Ja, det är normalfallet, säger förundersökningsledare Sven Lind.

Björn Mårtensson kommenterar själv promillehalten
Sveriges Radio Gävleborg har också gjort en intervju med Björn Mårtensson:

- Jag fick beskedet i går kväll, säger Björn Mårtensson.

Och hur känns det?

– Ja, det känns ju inte som någon större dramatik. Dramatiken för min del var ju när det skedde, och eftersom jag inte någonsin kunde föreställa mig att jag kunde tänka mig att överhuvudtaget köra bil onykter, så gick jag ut egentligen från första början och berättade att sannolikt är det här en sådan omfattning så att det kan betraktas som grovt rattfylleri vilket jag berättade för både er och för andra, ...så att det är ingen stor dramatik från min sida, säger Mårtensson.

Är du förvånad över att det var 1,5 promille?

– Jag kan ju inte så mycket om det här, men som jag sa att eftersom det här var en fest där vi satt ute och åt och drack under lång tid under den här varma och fina försommarkvällen, och någonstans blev det fel och jag körde bil. Det är tråkigt på alla sätt och vis och jag gjorde ju mitt livs misstag. Jag är fortfarande förvånad att jag överhuvudtaget fick den här blackouten, men jag är inte förvånad över själva promillehalten, säger han.

Hur har den här tiden varit för dig fram till nu?

– Ja, den har varit väldigt omtumlande givetvis. Det är klart att det är mycket tankar i huvudet omkring det här, samtidigt som jag är väl medveten om att jag har gjort en allvarlig förseelse och att jag är djupt ångerfull, samtidigt är jag faktiskt förvånad över hur otroligt mycket människor som har hört av sig från alla samhällsled och konstaterat att det var en oerhört dum grej, men ändå visat sympati och har sagt att ”du behövs ju i lokalpolitiken i Ovanåker, inte minst i det läge som vi är i nu” osv. Det har väl gett uppmuntran men det är ändå en upplevelse som jag inte vill önska någon, säger Björn.

Du är nu misstänkt för grovt rattfylleri och riskerar upp till två års fängelse. Hur ser du på det?

– Ja, jag vet ju vad brottsrubricering osv är, men jag är inte dömd än så vi får ju se vad det blir, men - som jag har sagt tidigare - det straff som jag får det får jag naturligtvis acceptera och ta, givetvis eftersom det är jag som har gjort fel, men vi ska väl vänta och se vad domstolen kommer fram till, säger han.

Vad väntar för dig nu?

--Ja, om jag förstår det rätt så blir det väl en kallelse till tingsrätten och att det blir en rättegång så småningom.

Kommer du att kunna sitta kvar på din post?

– Jaa, alltså...som jag har uttryckt tidigare så känner jag mig väldigt taggad att fortsätta det här uppdraget för jag tror faktiskt att jag behövs i kommunpolitiken i Ovanåker, men det är ju en förtroendefråga - har jag fortsatt förtroende i Centerpartiets fullmäktigegrupp i nuläget, i ett längre perspektiv är det naturligtvis väljarna som bestämmer. Har jag fortsatt förtroende i fullmäktigegruppen då är jag beredd att fortsätta. Sedan gäller det naturligtvis att man orkar och att man kan klara det här uppdraget, säger kommunalrådet.

Går det att kombinera det här uppdraget med en eventuell fängelsedom?

– Jaa, det hoppas jag. Det beror naturligtvis på vad domen blir, men jag räknar med - iallafall vad man har sagt till mig - att man kan klara det. Jag förstår att en fängelsedom isåfall innebär en fotboja, någonting i den stilen, men vi får väl se vad domstolen kommer fram till. Vi får ta en dag i taget, men som svar på din fråga så räknar jag med att rent praktiskt kunna klara av det här uppdraget, och jag har naturligtvis goda medarbetare runt omkring mig i kommunledningen så det tror jag, avslutar kommunalrådet Björn Mårtensson.

Det var fredagen den 1:a maj som Björn Mårtensson körde bil berusad hem efter en fest.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Madeleine Drake
madeleine.drake@sr.se

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se