ESKILSTUNA

Många reaktioner på att skolor räddas

Hällberga och Hållsta skola blir kvar. Det beslutade barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna på torsdagen. Förvaltningen har tidigare föreslagit att skolorna ska läggas ner. Föräldrar och lärare på Hållsta skola är lättade, men både Miljöpartiet och de borgerliga partierna är kritiska till majoritetens agerande.

När beslutet kom satt Rose-Mari Zetterblom, Mattias Högström och Maria Remstam framför datorn i ett av uppehållsrummen på Hållsta skola. Alla tre har barn som går på skolan. De klickade sig fram mellan tidningarna och till slut dök beslutet upp på Eskilstuna kommuns hemsida.

Det var med stor glädje de läste beslutet.

– Det är lysande. Man pekar på att de små barnen behöver närheten till skolan och man pekar på landsbygdsskolornas fortlevnad, sade Rose-Mari Zetterblom.

– Försvinner skolan, försvinner ju Hållsta på sikt, sade Mattias Högström.

Det var i början av april som majoriteten i nämnden beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att se vilka skolor som skulle kunna läggas ner. Förvaltningen föreslog att Hållsta och Hällberga skola, två landsbygdsskolor utanför Eskilstuna, skulle läggas ner.

Miljöpartisten Magnus Johansson är mycket kritisk till att majoriteten gett förvaltningen i uppdrag att lägga ner skolor, när de sedan backar och bestämmer sig för att skolorna ändå ska behållas.

– Det har skapat en oro bland elever, föräldrar och lärare. Det är visserligen bra att ett dåligt förslag stoppas, men det är ett konstigt agerande från majoritetens sida, säger han.

Men Johan Nilsson, socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden, menar att det är stor skillnad på att säga ja till nedläggning av en skola i stan och en skola på landet.

– Jag tycker det är orimligt att ett barn i Hällberga ska sätta sig på bussen som sexåring och åka in till stan. Vi tycker att det är oerhört viktigt att det finns en närhetsprincip över hela kommunen, säger Johan Nilsson.

Enligt Johan Nilsson är Hållsta och Hällberga skola nu fredade, eftersom yngre barn ska ha en skola i sitt närområde.

– Det är en väsenlig skillnad att göra det här ingreppet där man måste lämna sin hemort, mot att till exempel i en central skola gå trehundra meter åt andra hållet, säger han.

Högsstadieskolorna Hammargärdet och Slottsskolan kommer att läggas ner, så som förvaltningen föreslagit. Eleverna på Slottsskolan får flytta över till Odlarskolan. På Hammargärdet ska nedläggningen ske stegvis och eleverna som går i sjuan idag får gå klart på skolan. 

Den borgerliga oppositionen är liksom Miljöpartiet kritisk till torsdagens beslut, men av helt andra skäl. Oppositionen menar att politiker måste våga fatta obekväma beslut. Till hösten ska en ny utredning om skolnedläggningar inledas och de borgerliga företrädarna menar att det är fel att skjuta beslutet på framtiden.

”Att man skjuter fram problemet innebär att Eskilstunas unga och deras föräldrar tvingas leva i ovisshet”, skriver oppositionen i ett pressmeddelande.

Sparbetinget för barn och utbildningsförvaltningen på 72 miljoner kronor för 2009 och 2010 kvarstår. Utöver det saknas det 18 miljoner kronor för 2010. Under hösten kommer också en lokalutredning fortsätta för att se vad man kan spara in på.

Iréne Karlsson jobbar som förskolelärare på Hållsta skola. Hon säger att det har varit väldigt tungt de senaste veckorna.

– Det har varit jobbigt att vara här. Man har känt att luften har gått ur en, säger Irene Karlsson.

– Men vi är jättelättade, säger hon.

– Nu öppnar vi champagneflaskan, säger Hållstaföräldrarna.

Rose-Mari Zetterblom, Mattias Högström och Maria Remstam säger att de trots dagens besked kommer att fortsätta sin kamp mot nedskärningar inom skolan i Eskilstuna, och för en högre skolpeng i kommunen.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se
Petra Levinson
petra.levinson@sr.se