Uddevalla

"Det kan bli tal om skadestånd"

Restaurang Thai Palace som anklagas av ett thailändskt par för dåliga arbetsförhållanden, är kända av Hotell- och restaurangfacket i väst sedan tidigare.
– Då menar jag inte i någon positiv bemärkelse, säger ombudsman Pelle Brandt.

Facket ska nu se till att det thailändska paret får sina pengar, säger Pelle Brandt. Dessutom funderar facket på att agera också på andra sätt eftersom restaurangen inte följer kollektivavtalet.

Det kan till exempel bli tal om krav på skadestånd.

– Det är inte första gången som den här restaurangen dyker upp i de här diskussionerna, säger Pelle Brandt.

Han köper inte restaurangägarens förklaring att det thailändska paret tvingats till arbetet alldeles för tidigt. Enligt papper från Migrationsverket ville ägaren istället att de skulle börja arbeta omgående.

Dessutom ska paret ha blivit lovade betydligt mindre pengar än vad som står i myndighetspappren.

– Här står också vilken lön de blivit lovade, på 19 100 vid det här tillfället, i dagsläget 21 100. Och de har blivit lovade 50 000 bath och det är 11 000 till 12 000 någonstans, så det är lite skillnad vad man säger och vad man skrivit, säger Pelle Brandt.

Hotell- och restaurangfacket har daglig kontakt med restauranganställda som har för lite i lön och för långa arbetsdagar.

– Oftast är det så att de här människorna inte vågar kontakta oss förrän långt efter det har slutat, och då är det oftast försent att göra någonting åt det, säger Pelle Brandt.