Hedemora

Friagården hotas av nedläggning

Svenska Kyrkan i Hedemora måste spara pengar, och nu hotas Friagården av nedläggning. Gården är en samlingspunkt för människor i alla åldrar för samtal och stöd. En av besökarna på Fria har samlat in 1600 i protest emot en nedläggning.

– Det är den mänskliga värmen, den mänskliga kontakten, den som bryr sig utan att titta på klockan, den fick jag på Fria. Det här får man inte genom de instanser som finns till lags för oss när man har problem i samhället, säger Anita Hedéen som samlat in 1600 namn i protest mot en nedläggning.

På Friagården jobbar fyra diakoniassistenter. Fån början var verksamheten mest inriktad på människor med missbruksproblem. Anonyma alkoholister har sina möten på Friagården och det förekommer ofta diskussioner om missbruk och alkohol. Men det är också en samlingspunkt, för alla åldrar, att när som helst prata om precis vad som helst. Först efter sommaren kan de komma besked om vad som kan tänkas hända med gården.

– Vi vet att vi inte har hur mycket pengar som helst utan vi måste alla hjälpas åt att hålla igen och helst spara lite, säger Jan Burell, Socialdemokratisk ordförande i kyrkorådet i Hedemora.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se