Nyby såg anställer

Nyby såg norr om Uppsala och Heby sågverk i Heby går mot trenden och nyanställer personal till hösten respektive till nyår.

Detta blir möjligt efter att träindustriföretaget Setra lägger ner tre sågverk i norrland och flyttar verksamhet söderut.

Ove Sjögren är platschef i Nyby.

- Det känns jättebra, det känns alltid roligt att kunna anställa folk. Det är lite tråkigt att det sker på bekostnad av kolleger inom koncernen, men här känns det bra. Det ligger ju helt rätt att köra maskinerna optimalt, när man har stoppat in så mycket pengar, då vill man ju köra dem fullt ut, säger han.

Nyby och Heby såg i länet kommer alltså få en ökad produktionsvolym till hösten och nyår. Detta på grund av att sågverk norr över läggs ned. Även Kasten i Gävle kommer att få möjlighet att nyanställa och Setra, företaget som äger sågarna, räknar med att nu till hösten kunna skapa ett 50-tal arbetstillfällen i området.

Men i verkligheten handlar det snarare om återanställningar. För under förra året sades ett 20 personer upp vid Nyby såg och 10-15 i Heby.

Morgan Lindgren är med i den lokala fackklubben på sågen och tycker att verksamhetsflytten är ett klokt beslut.

- Vi ifrågasatte de tidigare nedskärningarna, vi tyckte det var konstigt att man skulle skära ned just här, när vi faktiskt hade fått ny utrustning. Vi har bättre förutsättningar än många andra verk och det kanske är det som legat till grund till det här beslutet.

MBL-förhandlingar mellan fack och arbetsgivare kommer snart att inledas inför anställningarna.

- Vi har en LAS-lista, som vi gjorde upp vid uppsägningarna och det är den vi håller fast vid, så att så många som möjligt av dem som blev uppsagda ska kunna komma tillbaka, säger Morgan Lindgren

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se
Christine Odén
christine.oden@sr.se