Växjö/Ljungby

Kamp i länet om höghastighetsbana

Nu tar kommunstyrelsens ordförande i Växjö Bo Frank, upp kampen mot Ljungby. Det gäller att ta hem segern om den höghastighetsbana som nu utreds och som kan komma att gå igenom länet.

– För sydöstra Sverige är det oerhört viktigt att man bygger på den befintliga stambanan. Därför att det är nu vi behöver en utökad kapacitet både för passagerare och godstrafik, säger Bo Frank.

Sydöstra Sverige måste knytas till en framtida europabana! Så inleds det brev som i dagarna skickats till höghastighetsbanans utredningsgrupp.

Bo Frank och hans  kollegor i Kalmar och Karlskrona kommun poängterar på ett tydligt sätt att höghastighetsbanans självklara sträckning borde vara via södra stambanan och inte genom Ljungby i den så kallade Europakorridoren.

– Den där Europakorridoren i all ära, men den ligger ju så oerhört långt fram i tiden att den inte skulle bli klar på ett tillräckligt tidigt stadium. Den befintliga stambanan är ju en bana som fungerar. Och det är ju betydligt enklare och billigare att bygga ut stambanan, säger Bo Frank.

Carina Bengtsson, kommunstyrelsens ordförande i Ljungby, som arbetar för att höghastighetsjärnvägen ska dras via E4:an och Ljungby känner sig inte hotad av förslaget att bygga ut södra stambanan. Och argumenten att det skulle ta för lång tid i anspråk att bygga den omtalade Europakorridoren väljer hon att bortse från.

– Ja, det får ju stå för dom. Vi tror på det här projektet och att detta är framtiden. Det har vi jobbat länge med och det kommer vi jobba stenhårt med tills vi har det hemma, säger Carin Bengtsson.

Hannah Mälarborn Tiséus
nyheter.kronoberg@sr.se