Europeisk rymdsatsning

Världens största teleskop i rymden

Den största satsningen i europeisk rymdforskning blev av i dag när teleskopen Herschel och Planck sköts upp från Franska Guyana med hjälp av raketen Ariane 5. Rymdteleskopet Herschel ska söka svar på hur stjärnor och galaxer bildas och Planck ska ta reda på hur universum uppstod.

Det var klockan 15.12 svensk tid som Ariane 5-raketen lyfte från uppskjutningsbasen i Kourou i Franska Guyana.

Ombord fanns de två rymdteleskopen Herschel och Planck som ska ligga i omloppsbanor cirka en och en halv miljon kilometer bort från jorden, runt en punkt som kallas för Lagrangepunkt 2, där jordens och solens gravidation tar ut varandra.

Det viktigaste europeiska rymdprojektet hittills säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

– De här två teleskopen kommer att ge oss information som vi inte har någon möjlighet alls att få här på jordytan. Kombinationen av de här två teleskopen kommer att ge oss insikter i hur planeter, stjärnor och galaxer bildas. Ett av teleskopen ska också försöka titta på vad som hände när universum var väldigt ungt. Liknande observationer har vi inte kunnat göra tidigare, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Herschel som är ett av de två teleskopen har med sig den största spegeln som någonsin sänts ut i rymden. Den är tre och en halv meter i diameter och större än teleskopet Hubbles spegel på 2,4 meter. På så sätt ska det kunna gå att se planeter som är tio miljoner ljusår bort från jorden.

En större spegel gör det möjligt att fånga in mer strålning för att studera avlägsna delar av universum och fånga upp strålning från så kallade ”kalla objekt”. På så sätt ska det gå att se planeter som är 10 miljoner ljusår bort från jorden.

Det andra teleskopet, Planck ska bland annat ta reda på universums ursprung och hitta svar på hur dess framtid kommer att se ut genom att studera den så kallade bakgrundstrålningen efter Big Bang.

Europeiska rymdorganisationen ESA har lagt ner stora resurser. Över tusen personer har varit engagerade i projektet som kostat över 20 miljarder svenska kronor.

Och svenska forskare vid Onsala Rymdobservatorium har ett flertal projekt som de hoppas kunna genomföra med teleskopen på plats, säger Maria Sundin.

– Det är antagligen ett flertal forskare som vill ta del av resultaten, så vi har mycket roligt att förvänta oss.

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se