Vi synar partikelfysiken på bio

Nu i helgen kommer nog många att gå och se den nya filmen Änglar och demoner, baserad på Dan Browns bok med samma namn. Det är en actionrulle som tar avstamp i partikelfysik. Men stämmer filmens fysik?

I Änglar och demoner används antimateria, tillverkad vid det högst verkliga partikelfysiklaboratoriet CERN i Schweiz, som bomb.

Antimateria finns. Det är en sorts spegelbild till vanlig materia; elektronen har sin anti-partner positronen, protonen har sin anti-partner antiprotonen. Båda har tillverkats vid CERN, och man har fört samman dem och fått anti-atomer, anti-väte.

När antimateria kommer i kontakt med vanlig materia, sådan som vi består av, förintas båda och omvandlas till energi. Det är själva poängen med filmens bomb och dessutom alldeles sant.

– Men den antimateria man lyckats skapa vid CERN kan räknas i antal atomer, den har inte kunnat sparas utan bara detekteras, och det är helt enkelt inte möjligt att få fram sådana mängder att man skulle kunna använda det som bomb, säger Tord Johansson, professor i experimentell fysik vid Uppsala Universitet.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se