Protester efter åtal mot Aung San Suu Kyi

Uppdaterad 20:46
Starka protester kommer nu mot att regeringen i Burma tänker ställa landets oppositionsledare Aung San Suu Kyi inför rätta på måndag. Hon anklagas för att ha brutit mot reglerna för sin husarrest. FN-chefen Ban Ki-Moon har reagerat med stark oro och USA kräver att Suu Kyi friges omedelbart.

FN-chefen Ban Ki-Moon sa i dag att han är mycket oroad över rapporterna från Burma, om att landets oppositionsledare Aung San Suu Kyi ska ställas inför rätta på måndag.

Han vädjar också till den burmesiska regeringen att inte vidta några åtgärder nu som kan förhindra den dialog om nationell försoning som behövs i Burma.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton säger sig också vara djupt oroad och att USA anser att Aung San Suu Kyi bör friges omedelbart.

– Hon borde varken vara i husarrest eller i fängelse, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

Liknande protester kommer från människorättsorganisationer i USA och runt om i världen.

Det var tidigare i dag som Suu Kyi fördes från sin husarrest till fängelset och i rättegången på måndag riskerar hon 3-5 års fängelse för brott mot husarrestreglerna.

Orsaken är enligt den burmesiska regeringen att hon i början av maj låtit en amerikansk medborgare som simmandes lyckats ta sig fram till hennes hus, att stanna i huset i några nätter.

Det är något som regeringen anser vara ett brott mot de regler för hennes husarrest som man har satt upp.

Den amerikanske medborgaren har också arresterats och riskerar också straff.

Den burmesiska oppositionen ser regeringens agerande som ett sätt att förlänga Aung San Suu Kyis husarrest, som formellt går ut i slutet av maj. Detta som ett sätt att hålla henne borta från valet i Burma nästa år.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se