Barack Obama:

Tribunalerna på Guantánamo ska fortsätta

USA:s president Barack Obama ska i dag meddela att han beslutat att Bushregeringens hårt kritiserade militärtribunaler för misstänkta terrorister kommer att vara kvar. Detta trots att Obama under valrörelsen var mycket kritisk till dem.

Tribunalerna ska modifieras något och ambitionen är att rättssäkerheten ska öka.

Uppgifterna om att USA:s president Obama bestämt sig för att låta Bushregeringens hårt kritiserade militärtribunaler fortsätta kommer från källor i Vita Huset som citeras av flera olika amerikanska medier och internationella nyhetsbyråer.

Kritiken mot tribunalerna, som inte har samma rättssäkerhet som vanliga amerikanska domstolar, var inte minst stark från Barack Obama själv när han var presidentkandidat i höstas.

Som ett av sina första beslut som president beordrade Obama att tribunalerna skulle avbrytas tills den nya regeringen hade utrett dem. Han antydde dock redan då en liten omsvängning och sa att tribunalerna, i något modifierad form, kanske kunde komma att få en fortsättning.

Det är alltså det beslutet som han nu uppenbarligen har fattat. Ett beslut som utan tvekan kommer att få stark kritik från många av hans kärnväljare och människorättsorganisationer.

Republikanerna tar förstås redan chansen att ta politiska poäng.

– President Obama kan bara förklara sin kovändning med att säga att jag hade fel innan, sa exempelvis den förre presidenten George Bushs pressekreterare Ari Fleischer till CNN.

Obama har som mål att rättsäkerheten ska öka i militärrättegångarna. Enligt källor i Vita huset planerar man en rad rättsäkerhetsökande åtgärder, till exempel ska bevis som kommit fram genom tortyrliknande förhörsmetoder inte längre tillåtas.

Som Ekot rapporterade i går är frågan om militärtribunalerna bara är en i raden av många där den nye presidenten funderar på hur han ska göra med beslut som den förre presidenten fattade när det gäller den nationella säkerheten.

Han kommer inte att kunna stänga Guantánamolägret heller, precis av samma skäl som han nu ändrat sig om militärrättegångarna, trodde Ari Fleischer. Obama har lovat att Guantánamolägret ska stängas senast i januari nästa år.

USA-presidentens partikamrater i kongressen ökade i går pressen när det gäller stängningen av lägret, när de bestämde sig för att inte skjuta till några pengar till det planerade försöket att stänga Guantánamolägret, om inte Obama snart presenterar en trovärdig plan för vart de återstående fångarna ska föras istället.

Obama ändrade sig också i går när det gäller sekretessen av ett antal kontroversiella foton som visar amerikanska övergrepp på fångar, foton som nu inte längre kommer att lämnas ut, enligt Obama.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se