OXELÖSUND

Socialbidragen hotar öka ännu mer

Antal hushåll som får socialbidrag har ökat kraftigt i Oxelösund kommun under 2009. Förra månaden fick 46 nya familjer försörjningsstöd för första gången.

Therese Wahlgren har tidigare arbetat som montör men sedan hennes föräldraledighet tog slut har hon inte hittat något nytt jobb och får sedan några månader tillbaka försörjningsstöd.

– Det är inget kul över huvud taget. Man kan inte göra mer än det man måste och behöver. Jag jobbar lite vid sidan av och det fyller upp lite och då känner man att man gör någonting, säger hon.

– Det känns jobbigt att få pengar utan att man känner att man gör någon nytta, tillägger hon.

Trots det kärva ekonomiska läget tycker hon inte att hon inte kan ge sitt barn det han behöver och det beror på att barnens behov är prioritet ett.

Förra månaden steg kostnaden för försörjningsstöd i Oxelösunds kommun med 72 procent. Många av dem som första gången tog emot bidraget var visstidsanställda som förlorat sitt arbete och saknar a-kassa. Den här månaden har antal hushåll som får försörjningsstöd mattats av något. Men trots det är antalet personer som fått försörjningsstöd under 2009 redan 50 procent fler än under hela 2008.

Sören Karlsson är ordförande för arbetsmarknadsnämnden i Oxelösunds kommun.

– Det finns en del hot ännu. Dels de som sagts upp från SSAB och som på olika sätt kommer att ramla ur systemen och dels dom i Försäkringskassans system och som i så fall hamnar i det sista skyddsnätet och det är ju försörjningsstödet, säger han.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se