Räddningstjänst fortsätter med ny metod
Sedan räddningstjänsten i Malmö för fyra veckor slutade att omedelbart släcka alla bränder på vissa adresser i Rosengård har inga brandmän blivit utsatta för hot eller stenkastning. Och bränderna har blivit färre.
Brandmannen Henrik Persson som arbetar på Jägersros brandstation i närheten av Rosengård säger att han märker en klar skillnad.
- Rent insatsmässigt så har det varit betydligt lugnare och vi har haft ett mycket större stöd av polisen än vad vi har haft tidigare.
I vanliga fall när det kommer in ett larm om en mindre utomhusbrand så rycker brandkåren ut direkt och släcker. Men på sex adresser i området Herrgården i Rosengård är rutinen sedan fyra veckor tillbaka annorlunda.
Efter att vissa ungdomar vid flera tillfällen hotat och kastat sten mot räddningstjänstens personal så är det nu först en ensam insatschef som åker till platsen och bedömer om brandkåren behöver rycka ut för att släcka eller om de anlagda bränderna, oftast i sopcontainrar, helt enkelt får slockna av sig själva.
Skulle det däremot röra sig om till exempel en lägenhetsbrand kommer man givetvis direkt.
Sedan den 17 april har det kommit in larm om 36 mindre utomhusbränder i Rosengård. Vid 23 tillfällen har insatschefen på plats bedömt att det varit onödigt att rycka ut. Sedan man införde den här metoden har räddningstjänsten varken blivit utsatta för hot eller stenkastning.
Ulf Nilsson, produktionschef på Räddningstjänsten Syd säger att man troligtvis kommer att fortsätta jobba så här i alla fall ett tag framöver.
- Just nu har vi sagt att det ska vara fram till och med maj och sedan ska vi utvärdera igen.
Men det här innebär ju att de boende i det här området inte får samma service som boenden i andra områden, hur känner du inför det?
- Det känns inte bra att vi inte kan ha samma servicegrad. Jag tycker att vi har en hög servicegrad ändå, för vi kommer alltid. Vi har inte lämnat Rosengård åt sig själv utan vi kommer med resurser som vi bedömer är rätt inför den händelsen som har hänt.
Henrik Persson på Jägersros brandstation, som även är fackligt aktiv inom Brandmännens Riksförbund, håller när vi träffar honom på att förbereda sig för ännu ett kvällspass.
Även om det varit lugnare den senaste tiden så berättar han att det varje gång det kommer ett larm från Herrgården så sprids det en oro på stationen, en oro baserad på tidigare erfarenheter.
- Vi har haft tillfällen när vi kommit ut på platsen och vi har fått tydliga signaler om att det är hur lugnt som helst och det finns ingen människa i närheten och kört fram. En minut senare så har det vällt ut 30-40 ungdomar med stenar, bildäck och glasflaskor i händerna.
Så ni är fortfarande oroliga även om det har varit lugnt den senaste tiden?
- Ja och det tror jag polisen är också. Jag tror inte att man har löst problemet på Rosengård, det kommer att ta mycket längre tid och det krävs långsiktiga åtgärder.
David Rasmusson