Njut av vårens primörer

Vårens första skörd av grönsaker och rotfrukter står i en klass för sig och nu börjar det verkligen grönska i butikernas grönsaksdiskar. Förutom tomater, gurka och sallat från svenska växthus finns exempelvis färsk sparris, morötter, rödbetor, knipplök och vitlök från Sydeuropa. Passa på och njut av den färska grönskan i vår. Titta lite extra efter primörerna i grönsaksdiskarna och låt middagsbordet grönska! Njut av sparris, färskpotatis och vårlök till grillat eller i en vårfräsch sallad.

Sallat, dill, persilja och örtkryddor från svenska växthus
Nästan hela året runt får kan vi nu få svenska primörer som olika sorters sallat, dill, persilja, gräslök och örtkryddor från svenska växthus. Förutom plocksallad finns till exempel romansallat, rucolasallat och krispsallat.
Färsk gurka nästan hela året om
Svensk gurka från svenska växthus hör också till ”året runt-primörerna” ute i butikerna  och finns från januari till och med november. Kvalitén har också höjts och gurkorna är numera lika raka och välformade som välsmakande.
Tomater i olika former och färger
Nu finns också flera ovanliga sorters tomater att välja mellan, små cocktail, ovala plommon eller pärontomater med kraftigare smak, gula och orangefärgade tomater samt röd- och grönrandiga tigertomater. Bara att botanisera sig fram och prova i sallader och varmrätter.

Vit, violett och grön sparris
I Sydeuropa mognar nu sparrisen. Den vita och violetta kommer från Grekland och den gröna från Spanien. Den grekiska passar bäst till förrätter, gärna med en god dressing. Den spanska, som har lite kraftigare smak, lämpar sig bättre till varmrätter, exempelvis till kokt lax.
Färsk vitlök är lite mildare i smaken
Passa också på att njuta av färsk vitlök. Bästa säsongen är just på våren, precis efter skörden. Färsk vitlök är saftig, har tjock, grön stjälk och är mildare i smaken än den torkade. Den går däremot inte att dela upp i klyftor, eftersom den inte hunnit bilda några skal. Är dock perfekt att grilla, antingen på utomhusgrillen eller i ugnen.
Den färska vitlöken importeras från Egypten i januari, från Spanien i april och från Frankrike i maj. En ny sorts vitlök är Super Solo eller kinesisk vitlök. Det är en hel lök utan klyftor som smakar som vanlig vitlök.
Primörer i knippen
Knippgrönsaker som salladslök, gul lök, morötter och rödbetor hör också till primörerna. Koka varsamt och njut tillsammans med en klick smör. Eller skiva löken tunt över en sallad. De späda morötterna är godast att knapra på precis som de är.
Titta på prislappen
De importerade primörerna lockar förföriskt. Det lönar sig dock att titta på prislappen. Om sockerärterna betingar ett fantasipris, finns också goda djupfrysta att njuta av till den kokta laxen.
Grodda grönskan
Färsk grönska får du också lätt genom att grodda t ex alfalfa, mungbönor och små linser. Den skira grönskan är färdig på 4-5 dagar. Gott att blanda i sallader eller lägga på smörgås. Låt fröna gärna ligga i lite kokhett vatten ca 15 sekunder innan du börjar gro dem. Då förstörs eventuella bakterier som annars kan utveckla sig under groningen. Dessutom gror fröna fortare. En glasburk med nät duger bra att grodda i. Har löken börjat gro? Låt den växa, klipp de gröna bladen och strö på salladen eller på smörgås!
Nässlor - helt gratis primörer
Nu börjar det också bli dags att titta i södergläntorna efter vårens alldeles speciella primörer - nässlorna! Helt gratis är de också. Plocka, rensa, koka en soppa och njut!

Margareta Johansson Frost