UNGERN

Högerextremt parti starkt inför EU-valet

I Ungern vacklar ekonomin. Det väntas bidra till framgångar för det högerextrema partiet Jobbik i EU-valet. Allt fler väljare tycks tilltalas av partiets nationalistiska locktoner och av kraven på lag och ordning. Det är i sådana termer Jobbik formulerar propagandan mot landets fattiga romska minoritet.

Zigenarkriminalitet, talar han om, vice ordföranden i Jobbik, Csanad Szegedi. Det är ett begrepp som egentligen inte finns, Ungern för ingen etnisk brottsstatistik. Men politiskt har Jobbik framgång med påståenden om hög kriminalitet bland romer.

Problemet är att zigenare betraktar sig som annorlunda, de har sina egna lagar, säger Csanad Szegedi. De anser att de fritt kan ta vad som helst, lägger han till. 

Mellan 5 och 7 procent av Ungerns invånare är romer. De flesta lever i byar och småstäder på landsbygden, fattiga, trångbodda och en hög andel utan jobb.

Högerextrema partier på andra håll i Europa hetsar mot invandrare. I Ungern finns få invandrare, här är i stället romer måltavla. Och dessvärre bokstavligen. Vad som tycks vara en serie mord och mordförsök mot romer pågår sedan en tid. Ännu ouppklarade.

Jobbik räknar med mandat i EU-valet, och sedan i det ungerska parlamentet i valet kommande vår. Målet är att regera 2014. Partiet är i grunden EU-fientligt. Utlänningars markköp i Ungern ska stoppas.

Utländska företag benämns ofta av Jobbik som ”det judiska finanskapitalet”. På sikt vill partiet ha tillbaka områdena som Ungern fick släppa 1920, efter första världskriget. Och de hyllar Miklós Horthy som ledde landet i samarbete med Hitler under kriget.

Vid Jobbiks sida finns det ungerska gardet. En svartklädd trupp som trampar i takt på partiets möten. Vi är som syskon, säger Csanad Szegedi.

Gardet borde bli grunden för en ny poliskår på landsbygden, säger han. Mot zigenarkriminalitet är det underliggande budskapet.

Per Eurenius, Budapest
per.eurenius@sr.se