Fredagen den 15 maj: Miljömedvetet på Wanås

Det handlar om Moder Jord på Wanås slott utanför Knislinge i år.  På söndag är det vernissage för årets utställning som har fått namnet Footprints. Fotavtryck och klimatpåverkan är ett av de teman som tas upp. Och den miljömedvetna utställningen har redan väckt stort intresse.

Idag berättar länsstyrelsen i Skåne om varför Rune Brandt blir tillförordnad chef för djurskydds- och veterinärenheten. Ledningen för enheten har fått utstå hård kritik från både djurskyddsinspektörer och veterinärer. Och den förre chefen Johan Johnmark valde att lämna sin tjänst för en tid sedan. Vår reporter Lars Angantyr rapporterar direkt från länsstyrelsens presskonferens.

Naturskyddsföreningen fyller 100 år och Christer Neideman från Kristianstad berättar hur det firas i nordöstra Skåne. Han kommer också att berätta om hur landskapet runt Kristianstad förväntas se ut om 200 år.

På söndag är det val till sametingsvalet. Resultatet är en nervkittlare för det blir inte klart förrän den 26 maj.

En av dem som kommer att vänta spänt på resultatet är Helena Dådring från Spången utanför Ljungbyhed som ställer upp till val för Skogssamerna.

I morgon början matrundan på Österlen. En av årets nyheter är en äppelblomsafari som hålls utanför Kivik.

Arena åkte dit för att ta reda på vad äppelblomsafari är.