Sri Lankas armé

"Tigrarna besegrade inom två dygn"

I Sri Lanka trotsar regeringen omvärlden och fortsätter sin offensiv mot det område som fortfarande kontrolleras av Tamilska tigrarna. Tiotusentals civila är instängda i området, men armén säger att gerillan kommer att vara besegrad inom två dygn.

Den slutgiltiga offensiven kallar en talesman för Sri Lankas regering det som är på väg i det rebellkontrollerade området.

Enligt regeringen är 30 000 civila fortfarande instängda. Enligt FN kan det vara fler. Men regeringstalesmannen Lakshman Hulugalle säger till BBC att om de civila lyckas komma undan är kriget slut.

Om vi lyckas undsätta dem inom 24 timmar är kriget över sa talesmannen, armén förlängde sedan tiden till 48 timmar.

Internationella Röda Korset är den enda oberoende organisation som finns på plats i området. Deras anställda vittnar om en humanitär katastrof av en omfattning som inte går att föreställa sig.

Civila utsätts för granatbeskjutning, fungerar som mänskliga sköldar för gerillan, och det råder ett akut behov av mat, vatten, mediciner och sjukvårdsartiklar. Sjukvården är i det närmaste obefintlig sedan sjukvårdspersonal flytt.

FN-chefen Ban Ki-moon har skickat sin stabschef till Sri Lanka för att försöka hejda blodbadet, och Storbritannien kräver en utredning om krigsbrott från båda sidorna, men inget tycks kunna stoppa arméns planer på en slutlig offensiv.

Medan armén finslipar sina planer på den slutgiltiga offensiven, fruktar omvärlden det värsta i en konflikt som bara sedan januari enligt FN krävt ofattbara 6 500 civila människors liv.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se