Nässlan - Nordens Ginseng!

Nu är det snart dags att gå på jakt i vårens vilda skafferi efter de första nässelskotten. Spröda, gröna och brinnande sticker de upp ur myllan och ju tidigare man plockar dem, ju godare och näringsrikare är de. Om man toppar av sitt nässelbestånd, tex slår dem med lie, kan man skörda toppskott av nässlor hela växtsäsongen.

Brännässlan är en kulturväxt som växer i hela vårt avlånga land. Urtica dioica, som den heter på latin, är ett flerårigt ogräs som kan bli mellan 30 till 150 cm högt. Trots sina obehagliga brännande egenskaper, som försvinner vid torkning eller kokning, är den på många sätt en hälsosam ört.

Brännässlan är en riktig vårkur för vintertrötta. Nässlorna innehåller mängder med nyttigheter, flera vitaminer som A-, B-, C- och E-vitaminer och dessutom mineraler som kalcium, järn, selen, mangan och zink mm.

Gammal huskur
Nässlan har använts mot olika sjukdomar inom folkmedicinen under flera århundraden, det vittnar litteraturen om. Den har använts på olika sätt mot trötthet, tarm- och matspjälkningsproblem, urinvägsinfektioner med mera. I de gamla böckerna kan man även läsa att man kunde piska sig med brännässlor för att hindra reumatisk värk. Detta ökade blodcirkulationen i stela leder och syran i nässlorna skulle mjuka upp lederna. Nässelvatten, avkok på nässlor, har till och med använts mot dålig hårväxt och skallighet. I odlingen har man också använt avkok av nässlor både för att utrota ohyra i grönsakslandet och som gödningsmedel!

Nättelduk - tyg av nässlor
Indianerna gjorde tyg och rep av nässlor. Här i Sverige har nässlor beretts ungefär som lin och spunnits till tunna trådar av vilket man framställde tyg. En sk ”nättelduk” är gjord av fibrer från brännässlan.

Nitrat - Nitrit
Gemensamt för nässelsläktet är att de lagrar små mängder nitrater som kan omvandlas till nitrit tex vid varmhållning, vilket i stora mängder kan vara skadligt för kroppen (därför bör rester av nässelrätter inte återuppvärmas). Men eftersom man inte äter nässlor varje dag, behöver man enligt Livsmedelsverket inte oroa sig. På kväverika platser som tex vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar ska man inte plocka nässlor eftersom de där tar upp kväve ur jorden och omvandlar till nitrit. Plocka istället nyutslagna skott (innan nässlan gått i blom) i skogslundar och på ängar.

Vårprimör i matlagningen
Visserligen är nässlan ett besvärligt ogräs i våra odlingar, men också en fantastisk vårprimör i matlagningen. Förvällda och hackade är nässlorna goda i soppor, stuvningar eller såser. Torkade kan de användas i potatismos, i frukostflingorna, som te eller i brödbaket.

Nässelost
Nu finns det till och med en ost som innehåller nässlor. Det är Falbygdens mejeri som säljer en holländsk hårdost med nässlor. Tycker man om spännande smaker ska man prova denna ost som är smaksatt med äkta nässlor. Osten heter Fromaster, Nässlor, och innehåller 31% fett.

Förvällning av nässlor:
Skölj nässelskotten väl i flera vatten så att all sand försvinner. Ta bort grova stjälkar, ev rothår eller gräs som kommit med av misstag.Koka upp 1 liter vatten med 1-2 tsk salt (till 1 liter nässlor). Lägg nässlorna i det kokande vattnet, låt dem få ett uppkok.Sila de förvällda nässlorna i en trådsil, pressa ur det sista vattnet.Hacka de förvällda nässlorna och använd dem direkt eller frys in dem i små platta paket.

Torkning av nässlor
Bred ut nässlorna på ett lakan som läggs på en varm, torr och välventilerad plats. Vänd bladen dagligen så att torkningen blir jämn.Du kan också breda ut nässlorna på en plåt och torka dem i ugnen på cg 50 graders värme med ugnsluckan på glänt – då torkar de på några timmar.Dra av bladen från stjälkarna så snart de är torra och frasiga. Får de sitta för länge pulvriseras de.Förvara dem i lufttäta burkar. Gärna mörkt.

Så, ta för dig av våren skafferi! Här följer några recept på vägen!

Margareta  Frost-Johansson

Matkonsult

Nässelpesto
4 dl färska nässlor
1 dl skållad sötmandel
2 vitlöksklyftor
1 dl vällagrad ost (tex västerbotten)
¾ dl olivolja el kallpressad rapsolja
1 krm svartpeppar
salt 

Gör så här:
1. Skölj nässlorna och förväll dem i kokande vatten, se ovan. Häll bort vattnet.

2. I Matberedare: Sätt i kniven i matberedaren. Låt vitlöksklyftorna och den skållade mandeln glida ner i maskinen då den är igång – då hackas det hela  jämnt och fint. Tillsätt osten i bitar och låt den också bli finhackad. Tillsätt de förvällda nässlorna. Häll i olivoljan i en fin stråle när maskinen är påslagen. Smaksätt med peppar och salt.

3. Utan matberedare: Hacka nässlorna och vitlöken mycket fint. Blanda nässlor, vitlök, mald mandel och riven ost. Droppa i olivoljan under omrörning. Smaksätt med peppar och salt.

4. Servera peston tillsammans med nykokt pasta. Jättegott!!

Nässelbrödbullar  20 bullar
50 g jäst
4 dl lättmjölk
50 g matfett
1 tsk salt
2 msk sirap
5 dl grahamsmjöl
6-8 dl vetemjöl
1 dl mixade nässlor

Gör så här:
1. Smält matfettet i en kastrull. Slå i mjölken och värm till 37 grader. Häll över blandningen i en degbunke. Blanda i jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt nässlor och sirap. Rör i grahamsmjölet och därefter vetemjöl tills degen är hanterbar.

2. Jäs 30-45 min under bakduk.

3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut 20 bullar och lägg dem på smord bakplåt. Låt jäsa ca 30-45 min under bakduk.

4. Grädda mitt i ugnen i ca 7-8 min.

Nässelsoppa
2 liter nässelskott
Till förvällning:
2 liter vatten
2 tsk salt 

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk matfett
1 liter vatten
2 buljongtärningar (en grönsaks- och en hönsbuljong)
2 potatisar (mjölig sort)
½ dl vatten + 2 msk maizenamjöl (till redning)
salt
peppar 

Gör så här:
1. Rensa, skölj och förväll nässlorna enligt beskrivningen ovan. Skala och hacka löken mycket fint. Smält matfettet i en gryta. Tillsätt den hackade löken samt pressad vitlök och fräs det hela glansigt och guldgult. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna.

2. Skala och riv potatisen. Tillsätt den rivna potatisen i grytan. Låt soppan sjuda i ca 10 min. Hacka eller mixa de förvällda nässlorna och tillsätt i soppan, låt allt få ett uppkok.

3. Tillsätt ev redningen i en fin stråle under omrörning, låt sjuda ytterligare några minuter. Potatisen gör soppan lite simmig och tjock så det är inte nödvändigt att tillsätta redningen. Smaka av soppan med salt och peppar.

4. Servera soppan riktigt het antingen med kokta ägghalvor eller den goda laxcremen som du får recept på här.

Laxcreme
75 g varmrökt laxkött
2 msk creme fraiche
2 msk gräslök
nymalen peppar

Gör så här:
1. Skär laxköttet rent från ben och skinn. Hack det fint och blanda det med creme fraiche och hackad gräslök. Smaksätt med nymald peppar.