Fiske och fildelning på MP-kongress

Inte bara piratpartiet går till val på frågor om fildelning. Även Miljöpartiet går till val på att politiker ska hålla sig borta från Internet. Partiet tycker att det ska vara tillåtet att fildela för privat bruk.

Språkröret Maria Wetterstrand fick starka applåder när hon tog upp det i sitt tal till partiets kongress i Skövde i dag.

– Vi gröna är väldigt tydliga på den punkten. Politiker ska inte kunna stänga av människor från Internet och den fria informationen på Internet ska inte regleras.

Maria Wetterstrand talade framför allt om miljöfrågor och kongressen tackade henne med stående ovationer. Wetterstrand, som nyligen kommit tillbaka från ett besök på Grönland, varnade för hur snabbt klimatet förändras och sade att den attityd som gör att människor förstör ekosystemen är densamma som leder till andra kriser.

– Det är ett kortsiktigt tänkande, ett förnekande av riskerna för framtiden och en önskan att snabbt tillfredställa våra egna behov.

Tillsammans med de grönas kandidat till EU-Parlamentet, Isabella Lövin, har Wetterstrand presenterat förslag i dag om ny fiskepolitik i EU. Bland annat föreslogs grönt kort för yrkesfiskare, ursprungsmärkning av fisken och stopp av subventioner. Det är EU som förhindrar en progressiv fiskepolitik, sa Wetterstrand i talet.

– Vi lever i en värld med övervakningskameror i snart varje butik som övervakar om någon snattar en burk tonfisk. Men att dra upp tusentals fler fiskar än vad bestånden tål berättigar man med bidrag från staten.

Under dagen har miljöpartisterna i Skövde också bestämt att de vill höja a-kassan till 80 procent utan bortre gräns och korta normalarbetstiden. De tycker att jobbskatteavdrag är en ”osolidarisk, ogrön och opraktisk tanke” och vill att inkomster från arbete och socialförsäkringar ska beskattas lika.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se