Juridikprofessor:

"Systemet ger falska förhoppningar"

I Kina har de flesta mycket litet förtroende för rättssystemet, och det är fler som försöker påverka myndigheter genom brev och besök än som vänder sig till en domstol. Vissa går mellan olika klagomålskontor i många år, men chansen att får rätt är försvinnande liten.  Juridikprofessorn He Weifang förklarar varför så många kineser att hoppas att de centrala myndigheterna i Peking ska ta upp just deras fall.

Jag träffar en gammal man utanför inrikesministeriets klagomålskontor i Peking. Han har sedan 1981 försökt att få sitt fall prövat. Hela sitt liv har han fått lida för att hans familj en gång blev stämplade som godsägare och klassfiender.

Han säger att han i väskan har papper som visar att hans farbror gick med i Kommunistpartiet så tidigt som på 20-talet och dog för revolutionens sak. Nu har den gamle mannen kommit från Hunanprovinsen ända hit till Peking för att försöka en sista gång att få kompensation för förföljelsen.

Vakten som står utanför porten till inrikesministeriets klagomålskontor har just sagt åt honom att gå till det nationella klagomålskontoret istället. Det ligger i en smal enkelriktad gränd nere i södra Peking och är ökänt för att knappast lösa några fall.

–Att vanliga människor i Kina måste resa till huvudstaden för att klaga för att kanske få upprättelse efter en orättvis behandling är ett gammalt problem och en symbol för avsaknaden av ett fungerande rättssystem, säger He Weifang, en energisk professor i juridik vid Pekings universitet som jag träffar på ett kafé i universitetsområdet.

–Vanliga människor kan inte gå till en lokal domstol och börja en process mot myndigheterna, för domstolen säger bara att vi kan inte ta upp det här fallet. Därför fortsätter folk att gå till högre och högre instanser, och till slut kommer de till Peking, säger He Weifang.

I Peking har många myndigheter speciella klagomålskontor, som ofta ligger långt ifrån själva myndighetskontoret eftersom man inte vill ha störande protester och demonstrationer i centrala Peking.

Klagomålskontoren rapporterar till centrala myndigheter, och därför försöker lokala myndigheter att hindra att det kommer klagomål från just deras område. Varje år lägger de stora summor pengar på att hindra människor från att ta sig till högre myndigheter med sina fall. Det har skapat en bisarr situation i Peking.

–Det sägs att ett antal hundra tusen lokala tjänstemän befinner sig i Peking bara för att hindra folk från den egna trakten att ta sig fram till klagomålskontoren, säger He Wefang.

Hoppet om att det finns rättvisa i Peking gör att människor vallfärdar hit från de avlägsnaste byar i Kina. Den kinesiska propagandan förhärligar den avlägsna huvudstaden och ledarna som sitter där, och tron på de centrala ledarna i Peking är som en trösterik religion.

–Nästan varje gång jag åker till en provins i Kina hör jag människor säga något i stil med "våra lokala myndigheter är så dåliga, men de centrala myndigheterna i Peking är bra".

He Weifang menar att höjdarna i Kommunistpartiet på det här sättet ökar sin egen betydelse.

–När ledarna löser några enskilda fall kan det bevisa för folk att det är viktigt att de finns, och att centralregeringen är bra, säger juridikprofessorn He Wefang, och jämför det med kulten som fanns kring de gamla kejsarna i Kina.

–Ibland ber till och med premiärministern ett företag att betala ut den innestående lönen till en enskild arbetare, det är verkligen inte rätt, eftersom det uppmuntrar fler att komma till Peking, och premiärminsitern kan ju inte lösa alla fall, säger He Weifang.

He Weifang beskriver systemet som osunt, eftersom det ger människor falska förhoppningar och får dem att ge sig ut på en utsiktslös jakt för att få rätt.

–Jag hörde om en man som hade förlorat knappt tusen kronor på grund av ett myndighetsfel, och sedan förlorade nästan 10 000 kronor på att klaga, men han fortsatte ändå bara för att får rätt, säger He Weifang.

Just nu ser han ingen väg ut ur det osunda systemet. Han tror att lösningarna heter lokalt självstyre och oberoende domstolar. Men han är skeptisk till att Kommunistpartiet skulle klara en omställning till ett rättssamhälle. I sina egna ögon representerer Kommunistpartiet folket och folkets bästa, och kan därför inte ifrågasättas.

–Om partiet tar din mark och du tycker att det skadar dig, så säger de att det är för ditt eget bästa fast du inte förstår det, säger He Wefang..

Så länge ideologin inte förändras kan inte heller systemet förändras, menar juridikprofessorn.

Som det nu är får den gamle mannen jag träffade vid inrikesministeriets stängda port, och tiotusentals andra kineser som reser med sina fall till Peking varje år, nöja sig med rättvisa på nåder.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Efter att ha skrivit under uppropet Charta-08 som kräver mänskliga rättigheter och demokrati i Kina "omplacerades" juridikprofessor He Weifang i början av 2009 till ett litet universitet i den kinesiska bosättningen Shihezi i gränsregionen Xinjiang.