Malawi visar upp stark tillväxt

I dag tisdag, går Malawi i södra Afrika till val. Flera bedömare tror att den sittande presidenten Mutharika kommer att segra för andra gången, framför allt på grund av hans lyckade ekonomiska program. I motsats till de flesta andra länder just nu, så är tillväxten i Malawi stark.

Malawi ser i år ut att få den starkaste tillväxten i Afrika, och kanske till och med den näst starkaste tillväxten världen, enligt tankesmedjan EIU (Economist Intelligence Unit) i Storbritannien. I fjol blev tillväxten tre gånger så hög som väntat.

En rekordhög tobaksskörd, en lyckad majsskörd, och en expandernade telekomindustri ledde till den ekonomiska tillväxten i Malawi i fjol. Ett överskott på 1,3 miljoner ton majs bidrog till att landet kunde exportera istället för att importera mat.

Malawi var ett politiskt och ekonomiskt misskött land när Bingu wa Mutharika tog över från förre presidenten Baklili Muluzi för fem år sen.  Genom en striktare ekonomisk förvaltning har saker och ting förändrats. Färre än 45 procent lever under fattigdomsgränsen nu, jämfört med 60 procent för fem år sedan.

En tillväxt på i genomsnitt 7 procent ökade till 9,7 procent i fjol, enligt Världsbanken som också tror på en ännu starkare tillväxt i år, eftersom landet väntas komma igång med uranbrytning. Enda orosmolnet är en möjlig minskad efterfrågan till följd av den globala finanskrisen.

Den största enskilda förändringen som har spelat roll är regeringens subventioner av utsäde och gödning till majsodlande bönder. Så länge majsskörden är god förväntas ekonomin vara det.

Wa Mutharika hoppas vinna majoritet i parlamentet med dagens val, men analytiker tror att chanserna är små, de tror på en ny minoritetsregering.

Den störste konkurrenten i valet är uppbackad av den förre presidenten Muluzi, som inte själv tillåts ställa upp för en tredje mandatperiod. En viss risk för oroligheter finns inför att valresultatet presenteras på torsdag.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se