Fler kackerlackor i svenska hem

Kackerlackorna blir allt fler i Göteborg och Västsverige. Enligt en undersökning från ett av de svenska försäkringsbolagen så har anmälningarna om kackerlackor i västsvenska hem gått från 31 till 131 stycken på bara fyra år.

Men Torkel Hagström, som är zoolog på Naturhistoriska museet i Göteborg, är inte säker på att skadedjuren verkligen blivit fler.

– Jag är inte säker på att de har blivit så många fler just här. Det kan naturligtvis ha att göra med att folk reser allt mer och får med sig kackerlackor hem, men det är väldigt svårt att säga. Det kan lika gärna vara så att förekomsterna rapporteras bättre nu, säger Torkel Hagström.

På Naturhistoriska museet i Göteborg har man inte märkt av någon ökad rapportering av kackerlackor. Men detta kan också bero på att djuret nu är såpass välkänt att man inte längre behöver hjälp med att artbestämma det.

Och oavsett antalet så är kackerlackan ett gissel för alla som får in den i huset eller lägenheten. De vanligaste två arterna i Sverige är den tyska och den brunbandade. De är centimeterlånga, snabbare än en nydopad sprinter och gnager på det mesta.

Den brunbandade kackerlackan kan bisarrt nog tillverka sitt eget dricksvatten och leva på isolering till elektriska komponenter. I tropikerna är de kända spridare av sjukdomar, och enligt Torkel Hagström är de inte helt ofarliga här i Norden heller.

– Jag hade inte haft ett spädbarn liggande i ett rum där det springer kackerlackor. Det finns fall, om än inte i Sverige, där de har gnagt på mänsklig vävnad. Dessutom kan de sprida både det ena och det andra. Sannolikheten att detta skulle inträffa i Sverige är väldigt, väldigt liten, men man kan inte utesluta det.

Eric Öbo
eric.obo@sr.se