New York

Fyra greps för planerade terrorattentat

I New York har fyra män gripits misstänkta för att ha planerat flera terrorattacker. Männen planerade bland annat att skjuta ner militärplan.

Iförda handfängsel och med nedsänkta huvuden mötte de fyra i natt ett massivt medieuppbåd när polisen förflyttade dem till häktet.

Ingen av dem svarade på reportrarnas frågor och än så länge är det alltså myndigheternas bild vi har av det som skett.

Enligt den federala polisen FBI greps de fyra i går kväll, lokal tid, när de redan hade placerat ut sprängladdningar i två bilar i stadsdelen Bronx, en utanför en synagoga och en utanför ett judisk center.

Vad de misstänkta inte visste om var att sprängladdningarna var falska och att polisen med hjälp av en informatör varit dem på spåren sedan förra sommaren och att det var FBI som försett dem med bomberna.

De fyra misstänks också för att ha planerat att med hjälp av Stingermissiler skjuta ner amerikanska militärplan som startar och landar på en flygplats norr om New York.

Joseph Demarest från FBI säger att polisen inte funnit några kopplingar till internationella terrornätverk, utan att det rör sig om en USA-baserad grupp.

De fyra är alla amerikanska muslimer och enligt FBI ska en av dem i samtal med informatören ha uttalat hot om någon form av attack eftersom han enligt uppgifterna var upprörd över det USA-ledda kriget i Afghanistan.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg säger i ett uttalande med syftning till 11 septemberattackerna att nattens händelser visar att hoten mot New York tyvärr fortfarande är en realitet och Bronxbon Joshua Lowe talade om ett uppvaknande.

–Det här kan hända var som helst och det skrämmer mig, sa Lowe till tv-bolaget ABC.

De fyra misstänka kommer troligen senare i dag att ställas inför en federal domstol i New York.

Anders Ask
anders.ask@r.se