Arbetsmarknad

Arbetslösa gränspendlare i kläm

Flera månader utan lön eller ersättning kan bli resultatet om man som svensk blir arbetslös när man jobbar i Norge.

Problemet är att den norska myndighet som hanterar papperen som ger svensken rätt till arbetslöshetsersättning har en handläggningstid på tolv veckor.

Sedan återstår den svenska a-kassans handläggningstid.

– Det är katastrof. Det är väldigt många som hör av sig och funderar över sina papper, säger Kjell Olsén, som arbetar vid informationstjänsten Grensetjänsten.

A-kassan i Sverige kan inte behandla en ansökan innan det fått EU-intyget från Norge. Intyget ligger till grund för beslut om ersättning.

Myndigheten NAV som skriver ut EU-intyget har inte hunnit med nu när lågkonjunkturen drabbat Norge. Tidigare kunde handläggningen ta ungefär tre veckor om ansökan var komplett.

– Många är förtvivlade när de ringer för det är inte många som klarar att vara utan lön eller ersättning tre till fem månader. De berättar att det är tvungna att sälja saker på Blocket för att klara sig, säger Kjell Olsén.

Norska arbetsmarknaden har varit trygg i många år men nu tryter jobben, och det märker man till exempel på fackföreningen Byggnads där det nuförtiden blir många telefonsamtal med drabbade.

Benny Augustsson, som är ombudsman på Bygg 6:an här i väst, har dock råd att ge.

– Att göra den här ansökan innan man åker hem i samband med att anställningen avslutas.

Tjänstemännen på svensk-norska informationstjänsten Grensetjänsten har uppmärksammat den norska regeringen på problemet.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80