Barack Obama:

"Guantánamo ett stort misslyckande"

President Barack Obama har hållit ett direktsänt tv-tal nu på eftermiddagen. Det handlar om hur han ska uppfylla sitt löfte att stänga fånglägret på Guantánamobasen på Kuba.

Lägret ska stängas i början av nästa år har han sagt och frågan är bland annat vad som ska hända med fångarna.

Ekots korrespondent Ginna Lindberg är på plats i Washington.

– Obama säger att han står fast vid beslutet att Guantánamolägret ska stängas, och att vissa av fångarna ska kunna flyttas till vanliga fängelser på fastlandet. Han säger även att andra länder kommer att ta emot fångar och att förhandlingar pågår med flera länder. Fångar som misstänks för krigsbrott, de allvarligaste brotten, ska få sina fall prövade i militärtribunalerna på Guantánamobasen, säger Ginna Lindberg.

– De som är misstänkta för mindre allvarliga brott ska få sina fall prövade i vanliga federala domstolar i USA. Han argumenterar också för att Guantánamo inte har lett till förbättrad säkerhet för USA, att det är ineffektivt och han betonar att det här var den förra regeringens beslut och att det krävs samarbete för att komma tillrätta med detta misslyckande, säger Ginna Lindberg, Ekots korrespondent i Washington.