Brevbärare vill inte bära ut utskick från Sverigedemokraterna

Utskick från Sverigedemokraterna väcker obehag hos Citymails brevbärare och inför valet till Europaparlamentet uppmanar Citymailklubben på SEKO företagets ledning att inte ta emot utskick från partiet, som fackklubben anser är främlingsfientligt.

– Vi anser att det är vår skyldighet att agera mot främlingsfientlighet och odemokratiska partier, säger Thomas Gorin som är fackordförande.

– Vi vill helt enkelt att våra medlemmar inte ska tvingas påverkas av ett parti som inte står för grundläggande demokratiska värderingar, fortsätter han.

Från Citymails sida är budskapet klart: försändelser ska delas ut så länge innehållet inte strider mot svensk lag. Men det sker ingen kontroll av innehållet enligt Anna Sjödin, informationsansvarig på Citymail.

– Naturligtvis kan vi inte kontrollera att innehållet i alla försändelser följer svensk lagstiftning. Det kan vi inte och så jobbar vi inte, säger hon.

Men hur kan ni då vara säkra på att det ni delar ut följer svensk lag?

– Det kan vi inte vara säkra på i alla enskilda fall. Vi har inte som policy att kontrollera innehållet i våra uppdragsgivares försändelser.

Vill ni föra någon sorts dialog med facket i den här frågan?

– Vi jobbar med adresserade försändelser och då blir det svårt att ta hänsyn till enskilt tyckande om innehållet i olika försändelser. Det ingår inte i vår affärsidé att ha åsikter om våra avsändares budskap, säger Anna Sjödin.

Thomas Gorin ger inte mycket för Citymails inställning till den här typen av försändelser.

– Jag anser att det är ett fegt ställningstagande. Jag tycker att det är viktigt för stora företag att faktiskt ta ett ansvar för samhället omkring sig och inte bara se till plånboksfrågor, säger han.