TBC-sjuka celler lurar immunförsvaret

Tuberkulos är en av de dödligaste sjukdomarna i världen, mer än två miljoner människor dör av sjukdomen varje år. En faktor i dödligheten är att den kan lura vårt immunsystem. Nu har svenska och etiopiska forskare lagt ytterligare en pusselbit för att förstå hur det här går till.

Genom att ha gått direkt till infektionsstället i lymfkörtlar på 20 etiopiska barn så har man sett att infekterade immunceller klumpar ihop sig i svullnader som kallas granulom.

Det här att immunförsvaret utanför inte kommer åt de här sjuka cellerna, och dessutom dras samtidigt andra celler som stör immunförsvaret till infektionsstället.

– På lång sikt hoppas vi att det här ska öka förståelsen för den här uråldriga sjukdomen, som har funnits väldigt länge och vi vet fortfarande ganska lite om hur immunförsvaret och sjukdomen interagerar. Men vi hoppas också att vi inom forskarlaget, på sikt ska kunna lära oss att manipulera immunförsvaret, säger Susanna Grundström Brighenti på Karolinska institutet i Solna som lett studien.

Referens:
Rahman et al, "Compartmentalization of immune response in human tuberculosis: few CD8 effector T cells but elevated levels of FoxP3 regulatory T cells in the granulomatous lesions" June 2009, Am J of Pathology.