Krav på fler detaljer kring Guantánamo

Ledarna i den amerikanska kongressen säger att de fortfarande väntar på en detaljerad plan för hur president Barack Obama tänker gå till väga för att stänga Guantánamolägret.

I går sa Obama att han står fast vid sitt beslut att stänga fånglägret senast i januari nästa år. Men flera kongressledamöter säger att de vill se ett mer detaljerat förslag innan de kan ta ställning.

– Vi behöver få veta mer, president Barack Obama är inte tillräckligt detaljerad, sa Obamas partikamrat, den demokratiska senatorn Ben Cardin till CNN, efter att han lyssnat på presidentens långa linjetal om det omstridda Guantánamolägret.

Flera kongressledamöter i båda partierna säger samma sak, de vill ha mer information, en mer konkret plan från Obama om hur han tänker stänga lägret, och var de 240 fångarna ska ta vägen.

Obama sa i sitt tal att vissa av de terroristmisstänkta fångarna på Guantánamobasen kan flyttas till fängelser på amerikanska fastlandet. En del fångar kan också flyttas till andra länder.

– Nu vet vi vad Obamas vision är, sa demokraternas ledare i senaten Harry Reid, men vi väntar fortfarande på ett tydligt förslag.

Reaktionen från demokraterna var ljummen och försiktigt kritisk efter Obamas tal, från republikanerna var tonläget som väntat ännu hårdare

Den förre vicepresidenten Dick Cheney höll ett långt anförande vid en av Washingtons tankesmedjor, ett sorts mot-tal. Han försvarade Bush-administrationens säkerhetspolitik och gick till angrepp mot det han kallade Barack Obamas bristande planer och bristande säkerhetstänkande.

– Obama vinner lättköpta poäng i Europa genom att stänga Guantánamolägret, men sanningen är att han saknar riktiga alternativ. Han har inte lyckats förklara hur han ska trygga USA:s säkerhet, sa den tidigare vicepresidenten Dick Cheney.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se