Östersund

"Det här var den stora chansen"

Han har letat länge efter ett liknande jobb. Och nu får han chansen, Jerker Bexelius. Han var den som fick jobbet som chef på Gaaltije, sydsamiska kulturcentret i Östersund, i konkurrens med flera andra kompetenta sökanden.
– Ja det känns minst sagt roligt, säger Jerker Bexelius.

Efter 10 år som verksamhetschef på Gaaltije, lämnar nu Ingvar Åhrén över chefskapet till Jerker Bexelius, som ser fram emot att ta över chefskapet.

– Det är en möjlighet som jag letat ganska länge. Så när det här kom upp så tyckte jag att det var den stora chansen. Jag har ju inte haft några möjligheter att komma in på ett yrkesmässigt plan inom det samiska tidigare.

Rötterna i Mittådalen
Jerker Bexelius arbetar idag hos Sweco som projektutvecklare. Han är utbildad ekonom med inriktning på marknadsföring och organisationsutveckling.

För 5 - 6 år sedan började han intressera sig mer kring dom samiska frågorna. Han har rötterna i Mittådalens sameby. Jerker Bexelius känner sig trygg inför jobbet som verksamhetschef på Gaaltije, med tanke på hans nuvarande jobb.

Vill utveckla
Det sydsamiska kulturcentret, Gaaltije har funnits i 10 år. Ingvar Åhrén har varit chef för verksamheten som under hela tiden har finansierats med olika projektmedel.

Bexelius vill gärna fortsätta att utveckla verksamheten och ser Gaaltije som en viktig aktör i ett lagarbete mellan samebyar och enskilda aktörer för att bygga upp ett varumärke kring samisk turism, bland annat.

- Jag vill fortsätta att förvalta det Ingvar Åhrén byggt upp här. Och sedan så ser jag att det finns utvecklingsmöjligheter. När Gaaltije kommer på tal bland mina vänner och bekanta här i stan bland annat, så är det förvånansvärt få som vet vad Gaaltije är, säger Jerker Bexelius.

Jerker Bexelius  tillträder som ny chef för Gaaltije den 10 augusti i år.

En längre intervju med Jerker Bexelius och Ingvar Åhrén, avgående chef för Gaaltije, hör du nu på söndag (24 maj) i Utblick Sápmi, mellan halv fyra och fyra.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio