Bromölla

Skräbeån ska få ett vattenråd

Bland annat skognäring, lantbruk, fiskevårdsföreningar och naturskyddsföreningar är inbjudna att vara med när Skräbeåns avrinningsområde ska få ett vattenråd.

Anna Grönlund som är kommunekolog i Bromölla jobbar med bildandet av vattenrådet. Hon står vid Skräbeån i Bromölla där den bjuder på en liten oas några hundra meter från centrum och industrianläggningar. 

Men området som vattenrådet ska omfatta är betydligt större än så. I avrinningsområdet för Skräbeån ingår nämligen åtta kommuner och också sjöar som Immeln och Halen. 

De åtta kommunerna som är inbjudna är Bromölla, Kristianstad, Osby, Östra Göinge, Olfström, Sölvesborg, Älmhult och Tingsryd.

Syftet med vattenrådet är att de som använder vattnet eller berörs av dess kvalitet ska få säga sitt innan Vattenmyndigheten tar beslut i olika frågor.  

-Vattenrådet kommer att vara ett diskussionsforum. Man kommer att skicka åsikter till myndigheterna och kanske också utföra vissa åtgärder i vattnet. 

Detta är en modell som kommit till eftersom EU:s vattendirektiv genomförs i Sverige. 

Och det finns en del vattendrag i Skräbeåns avrinningsområdet som myndigheterna inte tror kommer ha så god status om några år. Och det är en sak som vattenrådet ska titta på, säger Anna Grönlund. 

-2015 är man orolig att en del vatten inte ska kunna uppnå ekologisk status. Där känner jag att vattenrådet måste titta om man håller med om prognosen och om de föreslagna åtgärderna är de rätta.