Måndag 25 maj

Muzik del 1: Musik & Smak

Måndagen den 25 maj startar en ny omgång av serien Muzik. Det blir 5 delar, och programledare är Mikael Strömberg - kulturjournalist, musiker och konstnär i text-ljud-bild-sammanhang.

Såhär skriver han om premiärprogrammet:
Inget river upp känslor som musik, se bara den affekterade fildelardebatten. Upplevelsen kan inte vara annat än sann för oss själva, och vi är specialister på att värja oss.

I Alf Gabrielssons monumentala bok ”Starka musikupplevelser” (förkortas SMU) finns berättelserna som får mig att gråta glädjetårar. Gabrielsson har ägnat decennier åt pregnanslagarna som styr vår perception i hjärnans jakt på meningsbärande strukturer. Han menar att musikalisk upplevelse består av individens och kollektivets samlade perception, kognition och emotion.

Det är fint tänkt för det utesluter inget i musikens sjudande liv. Och innebär att musik faktiskt kan kommunicera vad som helst; idéer, humanitet, politiska konflikter, tonmönster, information om tekniska problem osv.

Färger till exempel. ”Jag ser färger inuti huvudet. Klangen hos olika instrument har olika färger. Violinen är silvrigt vit, ibland aningen blå, fagotten är mörkt lilafärgad. Mahlers symfonier är blåsvarta med silverkanter, Mozarts är tvärtom. Gröna toner är ovanliga i mitt huvud. Bokstäver och ord har också färger!” (skriver en äldre kvinna i boken Starka Musikupplevelser )

Vi träffar smakexperterna från Göteborg: Lars Lilliestam, professor i musikvetenskap, och Åsa Bergman som nyligen presenterade en avhandling om musiksmaken i en högstadieklass.

Läs mer om programmet: .

Progamledare: Mikael Strömberg.