MALMÖ

Segrade om p-bot i Högsta domstolen

En man i Limhamn fick en parkeringsbot framför sitt eget garage. Han överklagade ända till Högsta domstolen - och vann.

 

Det är en låg kamp om en parkeringsbot i Limhamn som nu är över. Erik Hemström fick på domssöndagen 2005 en p-bot på 700 kronor när han ställde sig på en grusad gång framför sin garageuppfart.  Det här vägrade Erik Hemström acceptera.  Han överklagade ända till Högsta domstolen, som gav honom rätt.

– Jag blev så upprörd när jag kom ut och fick se parkeringsböterna, säger han.

Mellan Erik Hemströms hus och gatan är det en sträng med gräs, men över gräset leder en liten grusad uppfart fram till hans garage. Det var där han stod med bilen när han fick sin parkeringsbot för tre och ett halvt år sen. På boten stod att han parkerat i terrängen, vilket är otillåtet.

Men om uppfarten är terräng borde han ju inte få köra in till garaget heller, resonerade Erik Hemström och överklagade boten till tingsrätten. Där fick han rätt, men senare i hovrätten förlorade han. Så han överklagade till Högsta domstolen som tog upp fallet eftersom fler svenskar har liknande uppfarter. Och Erik Hemström fick alltså rätt i Högsta domstolen. Marksnutten han parkerade på var inte att räkna som terräng, resonerade domstolen.

Men det betyder inte att han kan parkera där framöver. Det skulle hindra trafiken och är också det otillåtet.

– Jag kände inte till det men det är det och hade den som utfärdat boten skrivit att jag har fått böter på grund av att jag hindrat infarten till garaget, så hade det bara varit för mig att betala och se glad ut, säger Erik Hemström.