Egen grönsaksodling trotsar konjunkturen

Samtidigt som vi under våren minskade våra inköp av blommor från blomsterhandlare så fortsätter trädgårdstrenden att växa. Under april ökade till exempel Sveriges största trädgårdskedja Plantagen sin omsättning med 30 procent jämför med året innan.

Helst verkar vi vilja odla något ätbart, enligt Evelina Sjögren, marknadschef på Plantagen i Sverige.

– Vi har haft en jättefin vår. Man märker att svenskar fortfarande är väldigt intresserade av trädgård och att det ökar. Den trend som växer mer och mer för varje år är att odla egna grönsaker och bär och frukt hemma i sin trädgård. Det ökar väldigt mycket.

I Gävle förbereder Agneta Berg jorden för sådd av bland annat morot, lök och broccoli. För även om det också finns blommor i trädgården är det ätbara viktigast.

– Dels så vet man ju att det är giftfria produkter, och sedan är det ju kul att se och ta hem. Tänk på hösten när man kan ta hem färska morötter eller rödbetor att koka. Det är så gott. Det är kul att ha sitt eget, säger Agneta Berg.

Hon sår sina grönsaker själv, men många väljer numera att köpa färdiga plantor för att snabbt kunna skörda.

Trenden att odla i krukor fortsätter också, liksom inköpen via olika trädgårds- och odlingssidor på internet. Odla är Sveriges största trädgårdssida med 125 000 unika besök i veckan. Där ser vd Göran Carlsson ett ökat intresse såväl för artiklarna som för de plantor och fröer man säljer. I år räknar man med att öka omsättningen med runt 20 procent.

Agneta Berg i Gävle är inte förvånad över det ökade intresset, särskilt när det gäller det ätbara.

– Mycket tror jag att det är just glädjen att odla själv och ta upp sina egna grönsaker och veta att man har rivit upp dem själv och att det är fritt från massa konstiga gifter och sådant där. Det fordras ju jobb, men det är kul.

Inom trädgårdsbranschen ser man positivt på resten av året efter den goda starten säger Evelina Sjögren på Plantagen, även om det finns en viktig faktor som man inte kan påverka.

– Lite beroende på vad det blir för väder och vad som händer under våren har stor betydelse. Vädret är ju en makt som är starkare än lågkonjunktur för oss, säger Evelina Sjögren, marknadschef på Plantagen i Sverige.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se