VETANDETS VÄRLD, MÅN 25 MAJ

Ett sund med två floder

Vetandets värld i dag handlar om Öresund. Där möts det salta vatten från Nordsjön och det betydligt sötare från östersjön. Och i det mötet uppstår det märkliga möten mellan fiskar och växter. Öresund ett begränsat och relativt litet vattenområde och det är något som bland att torken gillar. Torskar, olika vattenmassor och ett i bland unikt djur och växtliv på botten gör också Öresund till ett mycket speciellt område för forskaran att forska i.

De många gånger väldig speciella och unika förhållande som råder i Öresund gör det till ett mycket intressant vatten för marinbiologerna att forska i. Forskarna på campus Helsingborg bedriver en intensiv forskning i Sundet en forskning där de i bland tar hjälp av kollegor som vistades i sundet för hundra år sedan.

Bland annat har Öresund en egen torskstam. Torsken är en hotad fiskart men i Öresund är den mycket välmående och bestånden är stabila år efter år. Det beror inte minst på att Öresund är ett mycket vältrafikerat farvatten och därför är det inte tillåtet att tråla efter torsk i Öresund.

Medverkande i programmet är Anders Nilsson,  Per Carlsson och Andes Persson. Marinbiologer på Campus Helsingborg.

Håkan Svensson
vet@sr.se